"ZAHOJENÝ" MAZUREK? Poriadne odstupné z parlamentu mu pokryje značnú časť pokuty
05 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Dnes už bývalý poslanec Milan Mazurek má napriek verdiktu Najvyššieho súdu dôvod na radosť - Národná rada mu musí vyplatiť odstupné vo výške dvoch poslaneckých platov. Je to ale v poriadku?


K téme čítajte viac:

Mazureka odsúdili na peňažný trest, príde aj o poslanecký mandát
Trojčlenný senát Najvyššieho súdu (NS) SR odsúdil poslanca Národnej rady SR Milana Mazureka (ĽSNS) za extrémistické trestné činy na peňažný trest vo výške 10.000 eur. Čítať ďalej
03 | 09 | 2019 | TASR


Na spomínané dva platy poslanca Národnej rady má Mazurek právo napriek tomu, že ho prišiel o mandát vďaka súdnemu rozhodnutiu. V histórii samostatného Slovenska sa takýto prípad ešte nevyskytol, a aj to je dôvod, prečo sa to (zrejme) začne riešiť až teraz, "po funuse".

"Poslancovi patrí po zániku poslaneckého mandátu ešte plat počas dvoch mesiacov, ak vykonával mandát poslanca najmenej päť mesiacov a menej ako päť rokov," uvádza sa v zákone.

A koľko eur tie dva poslanecké platy vlastne sú? Presnú čiastku síce nevieme, no v jeho prípade má ísť o cca. 3900 eur.

Medzitým sa Mazureka zastal aj samotný expremiér a šéf Smeru Robert Fico. „Rešpektujem rozsudok Najvyššieho súdu SR voči poslancovi NR SR Mazurekovi, ale zaraďujem ho do kategórie mediálnych, po ktorom budú preferencie pána Kotlebu a jeho strany utešene rásť,“ uviedol Fico, a dodal, že ak „niekoho popravíte za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu“. K téme čítajte viac:

VIDEO: "Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ," tvrdí Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico zverejnil na Facebooku video, kde sa vyjadril k rozsudku Najvyššieho súdu ohľadom bývalého poslanca Národnej rady Milana Mazureka. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Ficov argument o tom, čo si myslí "takmer celý národ", je ale "dvojsečný" - ak by sme sa mali riadiť touto logikou, Fico by už sedel v base, lebo to "takmer celý národ" môže tiež považovať za dobrú vec.

Expremiér už za svoje výroky zožal kritiku aj z vlastných radov.

„Ako Banskobystričan mám obzvlášť úprimný vzťah k hodnotám SNP a ctím si jeho odkaz, rovnako ako všetky obete druhej svetovej vojny. Preto som rád, že takýto človek už nebude sedieť v Národnej rade SR. A nikdy sa takýchto ľudí nebudem zastávať,“ uviedol premiér Peter Pellegrini pre Denník N.

„Je veľmi smutné, že sa zvolebnieva a Robert Fico opäť vyťahuje protirómsku rétoriku. Je tiež smutné, že si myslí, že ľudia majú rovnaký názor ako Mazurek a ako Fico sám,“ povedal Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity.

„Veríme, že náš koaličný partner si uvedomuje, že podpora extrémizmu v akejkoľvek podobe je vysoko spoločensky nebezpečná a nie je akceptovaná ani v Bruseli, ani Moskve,“ napísala SNS v medializovanom stanovisku. Povedzte sami - bolo to Ficovi naozaj treba?

V každom prípade Mazureka určite viac mrzí to, že prišiel o mandát, než finančný trest. Niekedy najmladší poslanec na vlastnej koži pocítil len kvapku "moci", ktorú mu prinášal jeho mandát, a práve táto pomyselná kvapka ho pravdepodobne bude o to viac motivovať k tomu, aby sa stal opäť poslancom.

Jeho priaznivcom nevadí, že Najvyšší súd potvrdil platnosť rozhodnutia, vďaka ktorému ho teraz niektoré médiá označujú (podľa nich právom) za "nácka" či fašistu. Práve naopak - len ich to povzbudí k ďalším polemikám o "prehnitom štáte" a "skorumpovanom súdnictve". Po novom im prikuruje už aj Robert Fico.

Je ale naozaj vhodné, aby sa Mazurek, ktorého právoplatne odsúdili za úmyselný prečin hanobenia národa, rasy či presvedčenia, stal v ďalšom volebnom období opäť poslancom? Tak ako pri odstupnom, ani takýto prípad ešte na Slovensku nenastal - práve preto sa bude riešiť opäť až "po funuse", teda po tom, ako sa (s najväčšou pravdepodobnosťou) stane opäť poslancom. A práve vtedy si na uhlíkoch tejto kauzy bude ĽSNS opäť prihrievať polievku.

Harabin sťahuje svoju kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu (AKTUALIZOVANÉ)
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin sťahuje svoju kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR