Trnka mal vypovedať vo veci nahrávky z Kočnerovho trezoru. Neprišiel
05 | 09 | 2019 I Peter Bachan

Dobroslav Trnka mal vypovedať vo veci nahrávky, ktorú polícia zaistila pri prehľadávaní trezoru Mariana Kočnera. Neprišiel.


K téme čítajte viac:

Bol Kočner za vznikom špecialnych prokurátorov na čele so Šufliarskym? Čo tvrdí výpoveď Petra Tótha?
Marián Kočner, obvinený aj v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, údajne vo svojom najbližšom okolí šíril informácie, že na Generálnej prokuratúre vymyslel a zabezpečil vytvorenie špecializovaného tímu prokurátorov. Cez vtedajšieho... Čítať ďalej
03 | 06 | 2019 | Aneta Leitmanová


Už je to osem mesiacov, odkedy polícia v rámci vyšetrovania zaistila nahrávku rozhovoru Kočnera s bývalým šéfom prokuratúry Dobroslavom Trnkom. Podľa denníka SME mal vypovedať minulý týždeň v Košiciach, no nestalo sa tak, keďže prípad vyšetruje práve pobočka Národnej kriminálnej agentúry v Košiciach.

Nahrávka vyvoláva podozrenia z korumpovania Trnku Kočnerom či poslancov parlamentu pri voľbe generálneho prokurátora v roku 2011. Vtedy bol v hre aj samotný Trnka. Spomínať sa tam majú aj nahrávky z kauzy Gorila.

Vyšetrovanie nahrávky má podľa podliehať špeciálnemu režimu, vďaka ktorému sa k detailom nedostanú ani médiá. Práve preto ešte neunikol obsah nahrávky.

Čižnár: Trnka mi v minulosti prehral časť nahrávky F.Határa z kauzy Gorila
07 | 02 | 2019 | Peter Králik, TASR


Ale späť k veci. Trnka údajne nevypovedal preto, lebo nebol zbavený mlčanlivosti.

Pre SME to potvrdil aj samotný Trnka, ktorý sa odmietol vyjadriť. "Ani nie, že nechcem, ale nemôžem," uviedol. Zbavenie mlčanlivosti je podmienkou, ak má Trnka vypovedať k udalostiam, ktoré sa týkajú jeho pôsobenia na prokuratúre. Žiadosť podáva vyšetrovateľ, schvaľuje ju generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Generálna prokuratúra pre SME uviedla, že riešila dve žiadosti vyšetrovateľov o zbavenie mlčanlivosti Trnku.

Jedna sa mala týkať konkrétnej trestnej veci, tej Čižnár vyhovel - jednať sa má o okolnosti prepustenia Jozefa Mišenku ešte v roku 2010. "Ďalšia žiadosť vyšetrovateľa neobsahovala náležitosti potrebné na rozhodnutie o zbavení mlčanlivosti, preto bola vrátená vyšetrovateľovi na doplnenie," uviedla pre SME hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Je otázne, dokedy sa budú naťahovať kauzy okolo Kočnera s Trnkom. Jeden druhému dlhé roky zabezpečovali krytie, a stále sa nevie, kto všetko je do toho namočený. Netreba preto podliehať prílišnému optimizmu - všetci vedia, ako to u nás na Slovensku chodí.

Veľvyslanectvo USA riešilo Kočnera, Trnku aj Harabina - WikiLeaks prinieslo nové dokumenty!
WikiLeaks zverejnili na internetovej stránke wikileaks-slovensko.org preklady textov, o ktorých tvrdia, že sú depešami amerického veľvyslanectva na Slovensku. Čítať ďalej
03 | 05 | 2019 | Roman Suchý