SaS chce, aby boli krajskí poslanci povinní nahlásiť dôvody straty mandátu
05 | 09 | 2019 I TASR
Poslanci samosprávneho kraja by mohli byť povinní bezodkladne oznámiť úradu samosprávneho kraja skutočnosti, pre ktoré stratili mandát. Zmeny v zákone o samosprávnych krajoch navrhujú poslanci parlamentu za SaS.

"Dnes poslanci, respektíve bývalí poslanci túto povinnosť nemajú a samosprávny kraj sa o skutočnostiach, pre ktoré poslancovi zanikol mandát, nemusí dozvedieť," napísali predkladatelia v dôvodovej správe návrhu.

Krajský poslanec stráca mandát, keď je právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin, alebo keď je právoplatne odsúdený za trestný čin, ak výkon trestu odňatia slobody nebol podmienečne odložený. Kreslo poslanec stráca tiež vtedy, ak mu skončil trvalý pobyt v obci na území kraja, alebo ak mu zanikol mandát podľa ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov.

Opoziční poslanci predložili aj ďalšiu novelu zákona o samosprávnych krajoch, ktorou chcú dosiahnuť, aby sa všeobecne záväzné nariadenia samosprávneho kraja doručovali obciam elektronicky. V súčasnosti sa doručujú poštou v listinnej forme.