MIMORIADNA SPRÁVA: Vyrovnaný rozpočet je ohrozený, priznáva minister financií Kamenický
05 | 09 | 2019 I Peter Králik/SITA

Šéf rezortu financií zatiaľ konkrétne vyhliadky slovenského rozpočtu neprezrádza. Naďalej čaká na septembrovú makroprognózu, ktorá sa očakáva už v najbližších dňoch.


Historicky prvý vyrovnaný rozpočet Slovenska je ohrozený. Priznáva to minister financií Ladislav Kamenický s tým, že svoju úlohu v tomto smere zohrávajú predovšetkým externé faktory, ako hrozba tvrdého brexitu, či obchodná vojna USA a Číny. „Vyrovnaný rozpočet je skutočne ohrozený. Ja nie som ten, čo hádže uterák do ringu, musíme pracovať s realitou, aká je,“ povedal na štvrtkovej tlačovej konferencii.

NA PULZE DŇA: Krajiny EÚ prišli v roku 2017 o 137 miliárd eur na príjmoch z DPH
Podľa štúdie, ktorú dnes zverejnila Európska komisia, prišli krajiny EÚ v roku 2017 o 137 miliárd eur na príjmoch z dane z pridanej hodnoty (DPH). Tento výpadok príjmov z DPH, či inými slovami celkový rozdiel medzi očakávanými príjmami z DPH a ich... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Peter Králik


Minister zároveň potvrdil, že jeho rezort pracuje na príprave rozpočtu na budúci rok. Na akých základoch bude postavený, však zatiaľ nekonkretizoval. Naďalej opakuje, že čaká na oficiálnu septembrovú makroprognózu od svojich analytikov z Inštitútu finančnej politiky, ktorá by mala byť zverejnená už v najbližších dňoch. Faktom však podľa neho je, že druhý kvartál bol z pohľadu vývoja hospodárstva slabý. „Uvidíme, ako sa bude ekonomika ďalej vyvíjať,“ tvrdí.

Podľa ministra tak naďalej platí jeho výzva pre kolegov vo vláde, aby s rozpočtovými zdrojmi vzhľadom na aktuálny vývoj šetrili. O viazaní výdavkov však zatiaľ nehovorí. „Ministerstvá, ktoré majú nejaké výdavky, ktoré by nemuseli minúť tento rok, je na nich to zvážiť. Budeme priebežne sledovať, ako sa budú vyvíjať rozpočty jednotlivých kapitol,“ povedal Kamenický.

Harabin sťahuje svoju kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu (AKTUALIZOVANÉ)
Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin sťahuje svoju kandidatúru na predsedu Najvyššieho súdu. Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Peter Bachan, TASR


Rada pre rozpočtovú zodpovednosť pritom v uplynulých mesiacoch neustále navyšovala svoj odhad rizík pre tohtoročné saldo verejných financií. Aktuálne v auguste ho vyčíslila už na vyše 1,1 miliardy eur. Pri ich naplnení by tak tohtoročný rozpočet verejnej správy Slovenska namiesto prvej historickej nuly skončil v schodku až 1,2 % hrubého domáceho produktu. Samotné zhoršenie hospodárskeho vývoja sa pritom podľa analytikov rady na týchto rizikách zatiaľ podieľa iba sumou 100 miliónov eur.