Google sa priznal k nahrávaniu súkromných rozhovorov svojich zákazníkov
04 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec

Súkromné informácie zákazníkov sú v ohrození. Firma uznala svoju chybu a vysvetľuje, prečo je nutné odpočúvať súkromné rozhovory.


Google sa tak zaradil do zoznamu spoločností, ktoré odpočúvajú svojich zákazníkov. Správa prenikla na verejnosť len pár dní od publikácie rozhovoru s analytikom, ktorý sa s týmito nahrávkami oboznamuje v rámci svojej práce. Ten potvrdil podozrenia o narúšaní súkromia zákazníkov.

Nahrávanie umožňuje aplikácia "Google Assistant", ktorú má po novom v sebe zabudovaný takmer každý telefón s operačným systémom Android.

https://www.hlavnydennik.sk/2019/09/02/darcek-od-google-v-podobe-tajneho-agenta-pre-kazdeho-z-nas/

Google nakoniec musel pod tlakom priznať médií, že prístup k malému množstvu zvukových nahrávok má 3. strana - zvukoví analytici. Z celkového počtu nahrávok to ale nepresahuje 0,2 percenta, ktoré si títo analytici vypočujú po tom, ako sú osobné údaje používateľov anonymizované. Dôvodom je skvalitnenie služieb hlasového asistenta Google.

Títo pracovníci potvrdili, že obsahy nahrávok sú veľmi citlivé, a dali by sa ľahko zneužiť. Viacerí z nich dokonca potvrdili nahrávanie aj v prípade, kedy aplikácia nebola spustená na povel. Portálu VRT NWS, ktorý publikoval vyššie spomínaný rozhovor, sa podarilo získať cez 1.000 nahrávok. 153 z nich "nemalo byť nikdy nahratých", uvádza sa v článku.

Analýzu vykonávajú experti

Zvukoví analytici si vypočuli napríklad manželské hádky, pracovné telefonáty, a dokonca sa dostali aj k záznamom, ktoré pripomínali intímne chvíle zo spálne. Týmto to ale nekončí - podarilo sa im aj si vypočuť zopár stôp, na ktorých sa odohrávali trestné činy. Tu ale museli bojovať s dilemou - môžu to vôbec nahlásiť na polícii? Na takéto situácie vraj neexistujú žiadne prepisy.

Napríklad sa podarilo odhaliť rozhovor istej ženy s mužom, ktorý viedol analytika k úsudku, že sa jej muž snaží ublížiť, alebo sa dozvedeli aj o prípadoch viacerých mužov, ktorí sa snažili pomocou svojho hlasového asistenta vyhľadávať pornografiu.

Google tvrdí, že všetky nahrávky sú plne anonymné, žiadne sa nespájajú s menom konkrétnej osoby a k záznamu je priradené iba vygenerované číslo. Informácie z nahrávok sú veľmi citlivé a dali by sa ľahko zneužiť, vravia analytici. Druhá vec je, či by vôbec mali existovať.

Firma Apple, vlastní všetky vaše osobné informácie. Zvukové záznamy sexu nie sú výnimkou
02 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Legálne zaznamenávanie je možné, ale až po výzve "Okay Google", ktorou sa spustí hlasom ovládaný asistent. Pri prvom spustení aplikácie si od vás aplikácia vyžiada potrebné potvrdenia, ktoré zahŕňajú aj nahrávanie hlasu, čím sa má pomáhať v ďalšom rozvoji asistenta.

Krátko po úniku informácii boli vyhodení zamestnanci, ktorí za to mali byť zodpovedný. Žiadne interné vyšetrovanie nebolo zahájené. „Spoločne s jazykovými odborníkmi z celého sveta pracujeme na zlepšovaní hlasovej technológie prepisovaním malého počtu úsekov z rozhovorov – ide o podstatný krok pri zlepšovaní technológie, ktorú podporujú zariadenia ako Google Assistant,“ bráni sa Google. Spoločnosť uviedla, že vedúci oddelenia o úniku doposiaľ nevedeli.

Google ďalej uisťuje, že podobná situácia sa už nebude opakovať po zmene v zabezpečení.