Hannoversche Allgemeine Zeitung: Nemecko je stále rozdelené na západ a východ
03 | 09 | 2019 I Peter Králik/TASR
Nedeľňajšie regionálne voľby v dvoch východonemeckých spolkových krajinách Brandenbursko a Sasko, kde si výrazne posilnila postavenie krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), je znakom toho, že Nemecko je stále politicky rozdelené. V editoriáli svojho utorkového vydania to napísal denník Hannoversche Allgemeine Zeitung.

"Rovnako ako predtým, aj teraz sú tu dva svety - východonemecký a západonemecký, pričom medzi nimi neexistuje takmer žiadny most. Väčšina obyvateľov zo západnej časti Nemecka sa pozerá na tieto udalosti vo východnom Nemecku zvrchu. Východonemecké dejiny od roku 1989 nepovažujú za spoločnú históriu, ale za niečo cudzie," napísal denník, z ktorého cituje tlačová agentúra DPA.

Hoci v Sasku zvíťazili kresťanskí demokrati (CDU) kancelárky Angely Merkelovej, AfD skončila na druhom mieste. Tomuto krajne pravicovému a protiimigračne zameranému politickému subjektu sa podarilo oproti roku 2014, keď ho volilo 9,7 percenta voličov, získať o 17,8 percenta hlasov viac.

AfD skončila na druhom mieste aj v Brandenbursku, kde ju podporilo 23,5 percenta voličov. AfD si oproti posledným voľbám, kedy ju podporilo 12,2 percenta voličov, polepšila o 11,3 percentuálnych bodov. Zvíťazila tu Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá je koaličným partnerom CDU aj v celonárodnej nemeckej vláde.

Posilnenie si postavenia danej krajne pravicovej strany vo východnej časti Nemecka môže podľa DPA ohroziť budúcnosť koalície CDU so stredoľavicovými sociálnymi demokratmi a destabilizovať Nemecko ako najväčšiu európsku ekonomiku.