Väčšina rodičov už nemusí doručovať na úrady práce potvrdenia o návšteve školy
02 | 09 | 2019 I SITA

Od 1. septembra tohto roka už väčšina rodičov nemusí doručovať na úrady práce potvrdenia o návšteve školy. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR je totiž zo zákona povinné od 1. septembra 2019 získavať údaje o deťoch, žiakoch a študentoch z dostupného informačného systému Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.


"V praxi to znamená, že poberatelia prídavkov na dieťa od 1. septembra 2019 už nemusia na úrady práce doručovať papierové potvrdenia o návšteve školy," uviedlo v tlačovej správe ústredie práce.

Prídavky na dieťa úrady práce a sociálnych vecí vyplatia automaticky v bežnom výplatnom termíne obvyklým spôsobom. Ak však dieťa študuje v zahraničí, ústredie práce o ňom údaje z informačného systému Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR nemôže získať. "Preto v tomto prípade bude oprávnená osoba povinná predložiť papierové potvrdenie o návšteve školy na základe výzvy príslušného úradu práce," upozornilo ústredie práce.

Zväz automobilového priemyslu kritizuje poslanecké návrhy na zmenu pracovnoprávnej legislatívy
Za nepripravené a nedomyslené považuje Zväz automobilového priemyslu SR (ZAP) dva poslanecké legislatívne návrhy, ktorými sa má zaviesť automatické zvyšovanie minimálnej mzdy podľa rastu priemernej mzdy na Slovensku a zvýšiť rozsah dovolenky pre... Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | SITA


Na prídavok na dieťa majú nárok rodičia nezaopatrených detí. Prídavok vyplácajú úrady práce a sociálnych vecí mesačne, najdlhšie do dovŕšenia 25 rokov veku dieťaťa, ak spĺňa podmienku nezaopatrenosti. Prídavok na dieťa sa od začiatku tohto roka zvýšil o 66 centov na 24,34 eura. Príplatok k prídavku na dieťa, ktorý dostávajú nepracujúci dôchodcovia ako rodičia nezaopatrených detí, od 1. januára tohto roka vzrástol o 31 centov na 11,41 eura mesačne.