Remišová chce, aby bolo MŠVVaŠ povinné prideliť financie na asistentov učiteľa
02 | 09 | 2019 I TASR

 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR by mohlo mať povinnosť prideliť finančné prostriedky pre asistentov učiteľa na základe žiadosti zriaďovateľa školy. Navrhuje to nezaradená poslankyňa Národnej rady SR a predstaviteľka mimoparlamentnej strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá do NR SR predložila novelu zákona o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení.


Novelou zákona chce poslankyňa upraviť nárokovateľnosť na asistenta učiteľa. Právomoc ministerstva školstva rozhodnúť o pridelení, respektíve nepridelení finančných prostriedkov pre inštitút asistenta učiteľa spôsobuje podľa Remišovej neistotu nielen pre riaditeľov základných a stredných škôl, ale najmä pre rodičov dotknutého dieťaťa.

Most-Híd rešpektuje rozhodnutie Nagya nekandidovať za stranu vo voľbách
Strana Most-Híd rešpektuje rozhodnutie Józsefa Nagya nekandidovať za ňu v budúcoročných parlamentných voľbách. Uviedla to hovorkyňa Klára Debnár v reakcii pre TASR. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | TASR


"Nemalo by to byť tak, že ministerstvo môže prideliť z kapitoly ministerstva a z kapitoly ministerstva vnútra na žiadosť zriaďovateľa verejnej školy finančné prostriedky na osobné náklady asistentov učiteľa, ale že 'ministerstvo pridelí'. To znamená, že už tam nebude posudzovanie, ako sa deje dnes na ministerstve školstva, komu áno, komu nie, ale každé dieťa, ktoré to bude potrebovať, takéhoto asistenta dostane," povedala na pondelkovej tlačovej konferencii predstaviteľka strany Za ľudí Jana Žitňanská.

Podľa Žitňanskej chcú tiež novelou zákona odstrániť porušovanie práv osôb so zdravotným postihnutím, ktoré je zakotvené v Dohovore OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. Práva sa podľa nej porušujú napríklad tým, ak musí rodič zabezpečiť svojmu dieťaťu asistenta, alebo ak dieťa dostane nútený odklad, pretože pre nedostatok asistentov nemôže nastúpiť do školy.