Firma Apple, vlastní všetky vaše osobné informácie. Zvukové záznamy sexu nie sú výnimkou
02 | 09 | 2019 I Tomáš Kubec
Pred nedávnom boli potvrdené, doposiaľ konšpiračné teórie, o možnom sledovaní majiteľov produktov Apple.

Ak vlastníte nejaký produkt práve od tejto spoločnosti, je viac než pravdepodobné, že vaše harašenie v posteli s partnerom alebo vaše súkromné konverzácie boli nahrané a uložené.

V Októbri 2011 bol uvedený nový produkt od Apple(iphone 4s), ktorý zahŕňal aj zaujímavú funkciu ovládania hlasom. Siri sa v tej dobe stala veľkým fenoménom vďaka čomu popularita produktov tejto spoločnosti neuveriteľne vzrástla. Po čase začali prichádzať dobré ohlasy, i keď program ešte nebol dotiahnutý do konca.

Aby používatelia mohli používať "Siri" museli súhlasiť s nahrávaním hovoreného slova za účelom pomôcť ďalšiemu rozvoju softwéru. S vlnou pozitívnych hodnotení, ale prišlo aj veľa skeptikov. Snažili sa prejaviť svoje znepokojenie z dedukcie, ktorá vychádzala z faktu, že ak mala aplikácia fungovať podľa predstáv mikrofón musel byť aktivovaný nonstop(Siri sa dalo jednoducho aktivovať slovami: "Hey Siri," pozn. red.) V tej dobe sa jednalo len o dohady a tvrdenia nebolo možné nijako potvrdiť.

Najväčšou firmou sveta je Microsoft, z prvej pozície vytlačil Apple
Rebríček najväčších firiem sveta, ktorý každoročne zostavuje poradenská spoločnosť PwC, vedú technologické a internetové spoločnosti. V tomto roku prvé miesto obsadil Microsoft, ktorý preskočil dlhoročného lídra Apple. Čítať ďalej
12 | 08 | 2019 | TASR


Pred nedávnom boli zverejnené dôkazy, ktoré potvrdili obavy skeptikov. (30.8.2019) Apple mal vlastniť tajnú firmu, ktorej úlohou malo byť práve ukladanie a triedenie nazbieraných informácii. Spoločnosť argumentuje so slovami v zmysle: "Používatelia Siri súhlasili s podmienkami, ktoré zahŕňajú nahrávanie hovorov, práve za účelom rozvoju softwéru. Využívame iba veľmi malé množstvo zhruba v podobe asi 1%."

Teraz už však vieme, že tieto slová sú len klamlivou argumentáciou. Zbierali a zaznamenávali všetky informácie, nie len tie, s ktorými vlastníci iphonov súhlasili. Doteraz odmietali akékoľvek spojenie medzi Apple a touto firmou. Stali sa vlastníkmi našich osobných údajov, od čísla kreditnej karty, až po správy, súkromné konverzácie a dokonca sa tam môžu nájsť aj sexuálne nahrávky zo spálne. Toto sa predovšetkým týka významných osôb, ktoré mohli byť na základe týchto informácii vydierané.

Zamestnanec tajnej firmy: „Existuje nespočetné množstvo záznamov, ktoré zahŕňajú súkromné ​​diskusie medzi lekármi a pacientmi, obchodné rokovania, zdanlivo trestné činy, sexuálne stretnutia a tak ďalej. Tieto záznamy sú sprevádzané údajmi o používateľovi, ktoré ukazujú polohu, kontaktné údaje a údaje o aplikácii,“ informuje Guardian.

Náhodné aktivácie Siri boli považované za chybu vašeho mikrofónu na zariadení, aspoň tak tvrdil Apple. Dokonca publikovali postup, ktorý mal nežiadanej aktivácii zabrániť. Problém však aj po splnení všetkých krokov pretrvával. Na sťažnosti zákazníkov však už ďalej spoločnosť nijako nereagovala.

Dnes už vieme, že sa nejednalo o žiadnu chybu, ale o koordinované sledovanie a odpočúvanie, viac ako 1 biliónu ľudí po celom svete. Objavujú sa dôkazy aj z nelegálneho predaja osobných informácii tretím stranám.

Apple prepustil cez 300 pracovníkov, ktorý mali pracovať na tomto projekte. Spoločnosť sa širokej verejnosti ospravedlnila a prehlásila, že všetky nelegálne nahrávky a údaje boli zmazané. Tak isto uvideli, že všetky ďalšie záznamy budú vykonané len za súhlasu dotyčnej osoby, vypracovali aj nové zmluvné podmienky práve kvôli týmto zisteniam. Zatiaľ sa o nejakom finančnom odškodnení nehovorí, ani o prípadných pokutách.

Každí kto momentálne vlastní nejaký produkt spoločnosti Apple, nemôže spokojne prehlásiť, že dáta o ňom žiadne nemajú. Všetky údaje o vlastníkoch produktov, dokonca aj odtlačky prstov, boli počas rokov ukladané.

Pojem "súkromie" Google definitívne zmazal
Týmto pojem "súkromie" zanikol. Google vás už dávno pozná, vie kam chodíte, čo nakupujete dokonca vie s kým ste sa pohádali. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | René Psota


Firma nazbierala údaje na úrovni vládnych agentúr, čím získala veľkú moc, ktorá by podľa mňa nemala patriť do rúk jednej osoby. Prečo neboli firme udelené doposiaľ žiadne sankcie, pokuty sa môžeme len domnievať. S vlastníctvom citlivých informácii na súkromné osoby, by som sa ani nečudoval keby firma nebol nijako pokutovaná. Určite existuje dôvod, prečo podstupovali riziko poškodenia značky. Bohužiaľ my, ako diváci "veľkej hry" a obete špionáže, môžeme len sledovať čo sa bude diať ďalej a domnievať sa čo sa vlastne deje.

Veľká príležitosť zneužitia softwéru sa týmto potvrdila a skeptici z roku 2011, boli právom znepokojení. Podľa prehlásení bolo, dňa 28.8.2019, odpočúvanie ukončené, aspoň podľa prehlásení. Môžeme však naďalej dôverovať firme, ktorá si dovolila zbierať naše informácie a následne, bez upovedomia dotyčných, s nimi obchodovať? Vynorila sa aj otázka hlavne na zariadenia, ktoré fungujú na báze hlasového ovládania, či aj oni zaznamenávajú naše súkromné rozhovory a všetky informácie o nás. Narážam práve na domáceho pomocníka spoločnosti Amazon, Alexa, s ktorým je spájaná veľmi podobná kauza.

O ďalšom vývoji tejto kauzy vás budeme informovať.

Zdroj: thurrott, Forbs, Guardian, Zive.Aktuality, Wikipédia