Čínska centrálna banka schválila úvery na projekt novej hodvábnej cesty vo výške 140 miliárd dolárov
02 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Čínska centrálna banka (BOC) uviedla, že do konca júna tohto roku schválila úvery v hodnote viac ako 140 miliárd dolárov, s ktorými sa bude financovať viac ako 600 veľkých projektov v rámci novej hodvábnej cesty (BRI).


BOC od roku 2015 vydala dlhopisy kvôli plánovanej novej hodvábnej ceste v celkovej hodnote 14,6 miliárd dolárov (približne 13,5 miliárd eur). Dokonca zriadila zámorské inštitúcie v 24 krajinách a regiónoch, ktoré sú spojené s týmto projektom.

Záujem o tieto dlhopisy sa u medzinárodných investorov, a to najmä európskych, výrazne zvýšil, tvrdia veritelia.

Čínsky prezident Xi Jinping pred šiestimi rokmi ohlásil projekt BRI, ktorý bol pomenovaný ako nová hodvábna cesta 21. storočia. Odvtedy Peking podpísal 173 dohôd so 125 krajinami a s 29 medzinárodnými organizáciami.

Čínsky obchod s krajinami, ktoré sa zúčastňujú na tomto ambicióznom projekte, dosiahol v prvej polovici tohto roka 4,24 bilióna juanov (535 miliárd eur). Cieľom je posilniť spoluprácu medzi Áziou, Európou, Afrikou a Latinskou Amerikou. Odborníci tvrdia, že to výrazne zvýši globálny obchod a zníži obchodné náklady o polovicu pre zúčastnené krajiny.

IKEA musela zavolať políciu, aby zastavila masívnu hru na schovávačku v jej predajni
Tisíce škótskych tínedžerov mali naplánovanú "legendárnu" hru na schovávačku v obchode IKEA. Kvôli bezpečnosti musela zasiahnuť polícia, aby zabránila uskutočneniu tejto udalosti. Čítať ďalej
02 | 09 | 2019 | Marek Molnár