Americká vláda sleduje migrantov pomocou falošných profilov na sociálnych médiách
01 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Americkí úradníci zaoberajúci sa prisťahovalectvom a získaním občianstva, teraz môžu používať falošné účty na sociálnych médiách, aby objavili cudzincov, ktorí hľadajú víza a občianstvo, a to aj napriek tomu, že v minulosti americkí zákonodarcovia kritizovali zahraničné krajiny, ktoré to údajne robili tiež.





Úradníci mali donedávna zakázané vytvárať fiktívne profily, ale správa o ochrane súkromia ministerstva vnútornej bezpečnosti (DHS) z júla 2019, ktorá bola zverejnená v piatok, tento zákaz zrušila. Podľa správy môžu úradníci ministerstva pre detekciu podvodov sledovať profily podozrivých žiadateľov o víza.

Twitter prehlásil, že prehodnotí návrh DHS, zatiaľ čo Facebook sa ešte nevyjadril. Zdá sa však, že tento krok je v priamom rozpore s politikami oboch gigantov v oblasti sociálnych médií, ktoré výslovne zakazujú vydávanie sa za inú osobu na svojich platformách. Obidve platformy nedávno zrušili viac ako 200 000 „falošných účtov“, ktoré údajne prevádzkovala čínska vláda s cieľom zdiskreditovať protestné hnutie v Hongkongu.

Agenti z oblasti prisťahovalectva a colného vymáhania (ICE) boli dokonca začiatkom tohto roka prichytení pri používaní falošných profilov na Facebooku, aby chytili nelegálnych prisťahovalcov zapísaných na "Farmingtonskej univerzite", pričom táto univerzita bola fiktívne zriadená agentúrou, aby zadržala ľudí páchajúcich imigračné podvody, vrátane takmer 600 indických študentov.

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti prinajmenšom zakázalo agentom kontaktovať profily, ktoré sledujú, avšak bez ohľadu na to, ako je DHS opatrné, faktom zostáva, že vytváranie falošných účtov Facebook a Twitter zakazuje. Obidvaja giganti sú obviňovaní z nadmerného zberu údajov a monitorovania používateľov, najmä v dôsledku škandálu v Cambridge Analytica v minulom roku.

Zatiaľ čo politici kritizovali Facebook a jeho postupy pri zbere údajov minulý rok, nikdy sa nevyhýbali použitiu týchto údajov. Po tom, ako Syed Rizwan Farook a jeho manželka Tashfeen Malik zavraždili 14 osôb v roku 2015 v San Bernardine, legislatíva schválila kontrolu ich profilov na sociálnych médiách.

O štyri roky neskôr Trumpova administratíva podporila kontroly profilov, pričom ministerstvo zahraničných vecí v júni oznámilo, že všetci žiadatelia o víza USA budú musieť na kontrolu predložiť svoje užívateľské mená na sociálnych médiách a e-mailové adresy. Sprísnenie pravidiel sa už odzrkadlilo pri jednom palestínskom študentovi, ktorý dostal zákaz vstupu na miesta, kde sa objavujú „politické názory, ktoré sú proti USA“.

Názor Washingtonu by sa najlepšie opísal prehlásením republikánskeho senátora štátu Arizona Tomom Cottonom, keď prehlásil, že Spojené štáty by mali zostať dominantnou svetovou superveľmocou,“ pričom navrhol, aby Facebook a Twitter aktívne pracovali v mene vlády USA.

Marek Molnár: Odkúpime späť Ameriku. Pokiaľ bude v cene aj Trump, cena bude ešte nižšia, prehlásil grónsky premiér
Grónsky premiér Kim Kielsen v nedávnom satirickom stĺpčeku pre dánsky denník Politiken uviedol, že Grónsko zvažuje odkúpenie Ameriky. Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Marek Molnár