Poslanci SaS poslali straníkom list, kde Sulíka skoro prirovnávajú k Hitlerovi. Čaká stranu rozpad?
31 | 08 | 2019 I Peter Bachan

V strane SaS to začína vrieť práve v tom najhoršom - predvolebnom - období.


Už budúci víkend sa má konať mimoriadny snem, ktorý nečakane zvolal predseda strany Richard Sulík pred pár týždňami. Dôvodom mali byť pochybnosti viacerých členov o samotnom lídrovi a riešila sa aj jeho možná výmena. Čítajte viac:

Sulík potláča vzburu vo vlastnej strane mimoriadnym kongresom. Bol by Galko lepším predsedom?
Richard Sulík v pondelok zvolal mimoriadny kongres SaS cez médiá, nevedela o tom ani republiková rada. SaS-ku teda v septembri čaká voľba predsedu strany, no nikto iný ako Sulík sa do toho zatiaľ nehrnie. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Najnovšie denník SME zverejnil znenie listu, ktorý má mať k dispozícii, kde 46 z 200 členov SaS vyzvalo Sulíka, aby budúcotýždňový snem strany zrušil.

"Predseda strany identifikoval imaginárnu skupinu, ktorej predstavitelia v neznámom počte a neznámymi nástrojmi naňho vraj útočia a spochybňujú ho. Svoje podozrenia, ktoré donedávna komunikoval len vnútorne, však už presiakli v týchto dňoch na verejnosť a závažným spôsobom poškodzujú dobré meno nás všetkých," cituje z výzvy denník SME.

Sulík mal túto výzvu takpovediac "zmiesť zo stola". Preto malo šesť poslancov a jeden člen Republikovej rady SaS odoslať členom ďalší list, kde avizovali ich neprítomnosť na mimoriadnom kongrese. SME má mať tento list taktiež k dispozícii.

"Sme nútení skonštatovať, že jeho (majú na mysli Sulíka, pozn. red) schopnosť zohľadňovať iné záujmy ako tie vlastné sa blíži k nule. Jeho konanie v nás zabíja dôveru k nemu a ušľachtilosti cieľov, ktoré sleduje," píšu v liste podpredsedníčka SaS Jana Kiššová, Galko, Blahová, poslanci Jozef Rajtár, Vladimír Sloboda, Radoslav Pavelka a člen Republikovej rady Pavol Kubiš.

DÝKA DO CHRBTA? Rajtár ešte v júni vyzval Sulíka, aby odstúpil ako predseda SaS
Predseda strany SaS Richard Sulík v rozhovore pre Denník N prezradil, že ho ešte v júni vyzval poslanec za SaS Jozef Rajták k odstúpeniu z funkcie predsedu strany. Čítať ďalej
08 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Podľa nich je Sulíkovo odôvodnenie na zvolanie mimoriadneho kongresu "chabé a pokrytecké".

"Spočíva v tom, že sa niekde majú viesť 'neustále diskusie o lídrovi' a že 'hašterenie, osočovanie a intrigy sa musia skončiť'. Žiadny z týchto problémov však určite nebude po kongrese vyriešený, a to hlavne preto, že z veľkej časti je on sám ich zdrojom. Práve týmto kongresom rozbroje naštartoval," cituje SME ďalej z listu.

Podľa nich Sulík "vykonštruoval vnútorného nepriateľa, s ktorým sa treba vyrovnať". "Nič nové. Podobný koncept používali totalitní ideológovia na to, aby držali ľudí v strachu a likvidovali osoby s inými názormi."

Je viac než pozoruhodné, že Sulíka pasujú jeho vlastní poslanci takmer za Hitlera, keďže tým vyťahujú jeden z najsilnejších kalibrov argumentov medzi liberálmi. Napríklad aj samotný Sulík sa tri roky odmietal baviť s predsedom KDH Alojzom Hlinom preto, že o ňom povedal, že používa slovník neonacistu.

"Liberáli dnes majú slovník ako neonacisti v Drážďanoch a nikoho to tu nevyrušuje," povedal Hlina ešte v roku 2016 pre Denník N, pričom vtedy otvorene priznal, že má na mysli Sulíka. Udobrili sa až na začiatku leta 2019.

O tom, ako dopadne mimoriadny kongres SaS vás bude Hlavný denník informovať.

ŠPEHOVAL AJ SULÍKA: Kočner mu na oslavu 50. narodenín poslal namiesto darčeku Petra Tótha
Aktuality.sk píšu o tom, ako správy medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema potvrdzujú výpoveď jeho niekdajšieho spoločníka Petra Tótha, že na pokyn Mariana Kočnera sledoval predsedu SaS Richarda Sulíka. Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Peter Bachan