Zbohom nízkonákladovým letom? Sesterská strana Merkelovej požaduje dodatočnú daň na lacné európske lety
30 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Nízkonákladové letecké spoločnosti sa môžu stať obeťami novej dani v Nemecku, pretože bavorská sesterská strana kresťanských demokratov Angely Merkelovej (CDU) navrhla novú „daň z penalizačnej ceny“ zameranú na lacné lety v Európe.


"Uprednostním ochranu klímy namiesto konkurenčných cien," prehlásil vodca kresťanskej sociálnej únie (CSU) Alexander Dobrindt pre portál Bild. Úradník dodal, že letenky za 9 eur, ktoré ponúkajú niektorí nízkonákladoví dopravci „nemajú nič spoločné s trhovým hospodárstvom“ ani s ochranou našej planéty.

Aby sa problém vyriešil, CSU chce jednoducho prinútiť letecké spoločnosti, aby museli platiť za svoje nízke cestovné, čím sa zničí ich obchodný model. V dokumente, ktorý sa má predstaviť budúci utorok, strana požadovala zavedenie „dane z penalizačnej ceny“ pre lety s cenou nižšou ako 50 eur.

Ekologický problém, ktorý je stredobodom záujmu CSU, je hlavne o zvyšovaní emisií uhlíka, ktoré produkujú letecké spoločnosti. Jeden z cieľov možnej novej dane, letecká spoločnosť Ryanair, bola nedávno označená za jedného z desiatich najhorších znečisťovateľov. Írska spoločnosť sa hneď bránila a uviedla, že je „najekologickejšia a najčistejšia v Európe“, pretože ich lety majú najnižšie emisie CO2 na kilometer.

Hosť CNN je pod paľbou po tom, čo prehlásil, že Trump môže spôsobiť viac úmrtí ako Hitler, Stalin a Mao (VIDEO)
Kontroverzné názory v CNN nie sú vôbec nezvyčajné, ale keď hosť Allen Frances povedal Brianovi Stelterovi, že prezident „môže byť zodpovedný za omnoho viac miliónov úmrtí“ ako najhorší diktátori 20. storočia, dokonca aj hostiteľ zostal... Čítať ďalej
30 | 08 | 2019 | Marek Molnár