Vláda stále nerozhodla o armádnych radaroch, o výmene sa pritom hovorí dlhodobo
30 | 08 | 2019 I SITA

O nových armádnych radaroch kabinet Petra Pellegriniho (Smer-SD) stále nerozhodol. Potreba ich výmeny sa pritom spomína niekoľko rokov. Ministerstvo obrany SR materiál o obstaraní nových radarov od izraelského výrobcu spracovalo v júni tohto roka. V prípade radarov ide o nákup do 155 miliónov eur, pričom ministerstvo plánuje nakúpiť 17 rádiolokátorov stredného, malého a blízkeho dosahu.


Nová technika bude obstaraná pomocou dohody vláda - vláda (government to government), teda dohodou s vládou príslušného výrobcu. Rezort obrany je podľa oficiálneho stanoviska pripravený projekt obhájiť na rokovaní vlády SR. Pellegriniho úrad na opakované otázky agentúry SITA nereagoval.

„Materiál bol predložený do vlády, v prípade jeho zaradenia na rokovanie je minister obrany pripravený obhájiť ho," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Vláda SR doteraz o radaroch nediskutovala, rovnaký scenár platí aj pri obrnených transportéroch typu 8x8.

Nové základne USA v boji proti Číne? Indo-tichomorský región je novou "primárnou scénou" USA
Po zničení Blízkeho východu, hospodárskymi sankciami, obchodnými vojnami, vojenskými operáciami a podporou extrémistov, je teraz v centre záujmov USA indicko-tichomorský región, ktorý nahradil Blízky východ a stal sa „prioritným“ regiónom... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Oba projekty sú pritom súčasťou dlhodobých plánov ministerstva, ktoré majú zabezpečiť podľa kompetentných nevyhnutnú modernizáciu Ozbrojených síl SR. Radary sa pokúšalo obstarať už predošlé vedenie Ministerstva obrany SR za pôsobenia Martina Glváča (Smer-SD). Medzinárodná súťaž ale ani po viacerých rokoch trvania nepriniesla úspech.

Rezort obrany vyhodnotil ponuky ešte v priebehu marca tohto roka. Ponuku predložilo desať krajín. "Ministerstvo obrany Slovenskej republiky ukončilo vyhodnocovaciu fázu prijatých vládnych ponúk v súvislosti s obmenou rádiolokačnej techniky Vzdušných síl Ozbrojených síl SR. Konkrétne ide o 17 kusov 3D rádiolokátorov. Šesť kusov stredného, päť kusov malého a šesť kusov blízkeho dosahu.

Na základe výzvy boli ministerstvu obrany predložené ponuky z desiatich krajín. Z Francúzskej republiky, Holandského kráľovstva, štátu Izrael, Maďarska, Poľskej republiky, Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, Spojených štátov amerických, Španielskeho kráľovstva, Talianskej republiky a Tureckej republiky," uviedla ešte v marci hovorkyňa ministerstva.