Úrady v Hong Kongu zakázali protest a polícia zatkla predstaviteľov opozície
30 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Hongkonské úrady zakázali sobotňajší protest, ktorý sa mal konať na piate výročie neumožnenia plne demokratických volieb v tejto osobitnej administratívnej oblasti Číny. Bezpečnostné zložky medzitým v piatok zadržali dvoch predstaviteľov protestného hnutia. Informovala o tom agentúra AP.

Hongkonský najvyšší odvolací súd odmietol udeliť povolenie na veľkú akciu protestu, ktorá sa mala konať päť rokov po tom, ako Peking odmietol povoliť plne demokratické voľby v Hongkongu.

Organizátori sa následne rozhodli plánovaný protest odvolať. "Prvoradou prioritou Občianskeho frontu pre ľudské práva (CHRF) je postarať sa o to, aby všetci účastníci našich protestov boli v bezpečí ako z fyzického, tak aj z trestnoprávneho hľadiska," uviedla v tejto súvislosti líderka frontu (Bonnie) Liang Jung-wen.

"Je nám to ľúto, ale z dôvodu rozhodnutia odvolacieho súdu nemáme inú možnosť, ako pochod zrušiť", dodala Liang.

Hongkonské bezpečnostné zložky medzitým v piatok zadržali známych aktivistov (Joshuu) Chuang Č'-fenga a (Agnes) Čou Tching v súvislosti s nepovoleným protestom pred policajnou stanicou, ktorý sa konal 21. júna. Obaja čelia potenciálnemu obvineniu z účasti na nepovolenej akcii protestu a z nahovárania iných osôb na účasť na takejto akcii. Chuang je podozrivý aj z podielu na organizácii protestu.

Protesty v Hongkongu trvajú už tri mesiace. Prodemokratickí protestujúci žiadajú stiahnutie sporného zákona, ktorý by umožnil vydávanie osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny, nezávislé vyšetrenie protestov v súvislosti s násilnými zásahmi polície, ako i to, aby sa protesty prestali nazývať "výtržnosťami", aby boli zadržaní ľudia zbavení obvinení a aby sa začalo s reformou politiky.