Nové základne USA v boji proti Číne? Indo-tichomorský región je novou "primárnou scénou" USA
29 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Po zničení Blízkeho východu, hospodárskymi sankciami, obchodnými vojnami, vojenskými operáciami a podporou extrémistov, je teraz v centre záujmov USA indicko-tichomorský región, ktorý nahradil Blízky východ a stal sa „prioritným“ regiónom Pentagonu.


Tento týždeň vyzval minister obrany USA, Esper na rozšírenie amerických vojenských základní, umiestnených v tichomorskom regióne. Vyhlásil to počas svojho vystúpenia na vojenskej námornej škole a indo-tichomorský región označil za „našu prioritnú scénou“. Cieľom USA je totiž obmedziť a udržať rastúci vplyv Číny v celom regióne. Esper dal jasne najavo, že USA majú na zreteli niekoľko kľúčových miest v indicko-tichomorskom regióne, do ktorých by chceli investovať „viac času a viac zdrojov do určitých regiónov, v ktorých sme v minulosti neboli."


Komentár Viktora Burbakia: "Nová stratégia" USA voči Rusku
Viktor Burbaki (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič



Aj keď nie je až tak zrejmé o aké regióny alebo miesta ide, naskytajú sa rôzne možnosti, vrátane Singapuru, Filipín, Vietnamu, Malajzie, Indonézie a dokonca aj niektorých menších tichomorských ostrovov, ktoré sú americkej verejnosti menej známe, ako je napríklad Palau. Palau je pravdepodobným kandidátom číslo jeden, keďže západné médiá označili jeho „postavenie za obra“ v taiwanskej otázke.

Ako zdôraznil Eric Sayers z Centra pre novú americkú bezpečnosť, problémom s krajinami, ako sú napríklad Filipíny je, že môžu obmedziť prístup do svojich prístavov v závislosti od charakteru sporu. S menšími krajinami, ako je Palau, je pravdepodobnejšie, že by USA nemuseli ani prosiť, aby mohli túto polohu využiť na boj proti Číne.

Komentár Nebojsa Malica: Summit krajín G7 je len o hádaní sa, pričom svete okolo horí. Týmto dokazujú svoju „neúnosnú zbytočnosť"
Keď sa lídri krajín, ktoré kontrolujú 40 percent svetového HDP, zhromažďujú vo francúzsku, aby prediskutovali hospodársku nerovnosť a ďalšie "naliehavé" problémy, zvyšok sveta si kladie otázku, či má G7 stále svoj účel. Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Marek Molnár


Niet pochýb o tom, že Filipíny sú v tomto súboji ako psi. Prezident Rodrigo Duterte je v súčasnosti v Pekingu, kde sa stretáva s čínskym vodcom Ši Ťin-pingom a očakáva sa, že predloží svoje nároky na Juhočínske more ako jeden z hlavných bodov stretnutia.

V nasledujúcich rokoch bude zaujímavé sledovať, ako sa na tejto „prioritnej scéne“ predstavia štáty ako Austrália a Nový Zéland. Nedávna správa naznačuje, že USA sú v rokovaní s austrálskou vládou s cieľom formulovať dohodu, ktorou by sa práve Canberra zhostila spracovania veľkého množstva kovov vzácnych zemín, životne potrebných pre Pentagon. Protivníkom v tomto konkrétnom príbehu je opäť Peking, ktorý si trochu zachováva monopol na vývoz kovov vzácnych zemín, ktoré sa používajú v laseroch, radaroch a dokonca aj v stíhačkách.

Keď už hovoríme o Austrálii, austrálsky thinktank nedávno takisto varoval, že americká armáda je v Indo-tichomorskom regióne príliš rozsiahla a hrozí, že utrpí porážku od Pekingu ešte skôr, ako bude mať šancu vôbec zaútočiť. V správe sa uvádza, že „ rastúci arzenál Číny s presnými raketami na veľké vzdialenosti predstavuje hlavnú hrozbu pre takmer všetky americké, spojenecké a partnerské základne, letiská, prístavy a vojenské zariadenia v západnom Pacifiku."

Operácia CIA "Mockingbird". Temná história slobody tlače v USA
Valentin Katasonov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Imrich Kovačič


Ak sa niekto stále pýta, prečo sa indo-tichomorský región zrazu stal „primárnou scénou“, malo by to byť už v tejto fáze dosť jasné. Je to priorita pre USA, pretože Amerika je na pokraji úplného kolapsu. Našťastie niektorí analytici už nejaký čas varujú pred týmto vývojom .

V článku BBC s názvom „Sú USA stále jedinou vojenskou superveľmocou v Ázii?„ dospel obranný a diplomatický korešpondent Jonathan Marcus k záveru, že „prevaha USA v Tichomorí sa už stráca.“ Ale tak, ako býva už zvykom všetkých západných komentátorov v záležitostiach týkajúcich sa dominantného postavenia USA vo významných geopolitických záležitostiach, je to, že tento problém zvyčajne vymedzujú na jedinú perspektívu ich pohľadu „Čo môžu urobiť USA, aby zastavili čínsky vzostup moci? "

Súčasná situácia však dosť jasne ukazuje, že USA budú pravdepodobne musieť čeliť nepríjemným pravdám, najmä teda pokiaľ ide o Indo-tichomorský región. Len minulý mesiac austrálsky profesor zo Strediska strategických a obranných štúdií uverejnil svoj pohľad v anglickom vydaní The Guardian, kde v podstate pripustil, že Austrália bude musieť v určitom časovom období prijať čínsku vojenskú základňu v svojom regióne. Na rozdiel od súčasnej stratégie Washingtonu, ktorá sa snaží vymaniť z prevahy Číny (alebo v to aspoň dúfa), profesor Hugh White verí, že „náklady, ktoré by sme potrebovali vynaložiť na to, aby sme udržali Čínu mimo tohto regiónu, by sa mohli ukázať ako nedosiahnuteľné."

Komentár Dmitrija Sedova: „Nežná revolúcia” v Československu a terajšia situácia v Rusku
Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová


Washington by si pravdepodobne želal, aby bol jeho vzťah s Pekingom v úplne opačnom rozpoložení. Existuje totiž už príliš veľa dôkazov o tom, že vzťah medzi Čínou a zvyškom sveta je výrazne prepojený až do takej miery, že súčasný trend USA vytlačiť Čínu z tohto regiónu neprinesie pravdepodobne nič iné, ako veľkú katastrofu. Nedávno zverejnená správa think tanku China Matters dospela k záveru, že ak by sa čínsky hospodársky rast znížil iba o niekoľko percent, Austrália by potenciálne stratila príjmy vo výške až 140 miliárd USD a viac ako pol milióna pracovných miest.

A mohlo by sa stať, že ak by Peking rozšíril prípadný konflikt na príliš mnoho svojich frontov, indicko-tichomorský región by bol iba maličkou špičkou ľadovca. V rámci svojho projektu Hodvábna cesta začal Peking zapájať aj štáty na Balkáne, ktoré sa budú čoraz viac vzďaľovať Washingtonu a môžu viesť až k tomu, že USA sa vo svojej prehnanej snahe a reakcii uchýlia k niečomu bolestne katastrofickému.

Všetky impériá sa raz skončia. To je nesporný aspekt z našej histórie a jednoznačne asi aj blízkej budúcnosti. Či už budú všetky impériá v ďalekej budúcnosti aj naďalej padať rovmakým spôsobom, sa samozrejme uvidí až potom. Vo všeobecnosti povedané, všetky budúce predpovede sú založené na predchádzajúcich skúsenostiach.

Gabriel Matta: Čína sa pripravuje na „nukleárne riešenie“ obchodnej vojny
Keďže obchodná vojna medzi USA a Čínou čoraz viac eskaluje a východisko z tejto situácie je čoraz nejasnejšie, Čína sa rozhodla oveľa aktívnejšie zapojiť do riešenia konfliktu v Iráne a uvažuje o odvetných opatreniach, ktoré sa už dlho označujú ako... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Gabriel Matta


USA majú jadrové zbrane. Asi najväčšiu časť z celosvetového arzenálu. Pomaly, ale určite vo svete šíria predstavu, že ich môžu aj použiť. A to nielen v situáciách, keď je jadrový útok potrebný na obranu proti ďalšiemu jadrovému útoku. Najhoršie na impériách je to, že ak klesajú ku dnu, snažia sa zo sebou stiahnuť aj zvyšok planéty.