Merkelová a Putin potvrdili plány na summit o Ukrajine
29 | 08 | 2019 I TASR

Nový summit o riešení konfliktu na Ukrajine bol vo štvrtok témou telefonátu medzi nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentom Vladimirom Putinom, oznámil Merkelovej hovorca. Informovala o tom agentúra DPA.


Obaja lídri sa počas rozhovoru zhodli na pokračovaní plánovania summitu o ukrajinskom konflikte v tzv. normandskom formáte, v rámci ktorého sa stretávajú predstavitelia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, uviedol hovorca Steffen Seibert.

Kremeľ potvrdil, že Putin a Merkelová sa v tomto bode zhodli. Vo svojom vyhlásení však nový summit nespomenul, píše DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok oznámil, že lídri zmienených štyroch krajín budú viesť ďalšie rozhovory o ukončení konfliktu na východe Ukrajiny v septembri. Podľa Merkelovej by sa summit mal konať v Paríži.

Rozhovory predstaviteľov Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska o konflikte v Donbase dostali názov normandský formát, pretože ich prvá schôdzka sa konala v júni 2014 pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii.

Seibert informoval, že Merkelová a Putin sa tiež zhodli, že ukrajinský konflikt potrebuje riešenie, aby sa urýchlili rokovania o budúcich trasách tranzitu zemného plynu.

Obaja politici hovorili aj o situácii v Sýrii, najmä vojenskej eskalácii na jej severozápade, ako aj o iniciovaní tamojších politických rozhovorov pod záštitou OSN.

Von der Leyenová chce reorganizovať štruktúru eurokomisie
Šéfka budúcej Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová plánuje zreorganizovať doterajšiu štruktúru exekutívy EÚ. Viac právomocí by mali dostať podpredsedovia eurokomisie a dokonca sa hovorí o "triumviráte", keď sa o najväčšie právomoci v EK s... Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | TASR