Francúzska polícia zastavila hackerský útok, pri ktorom bolo infikovaných viac ako 850 000 počítačov!
29 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Francúzska polícia zneškodnila hackerskú operáciu, pri ktorej bolo infikovaných viac ako 850 000 počítačov, prevažne v Latinskej Amerike. Na podozrivú aktivitu upozornil francúzske úrady český výrobca antivírusového softvéru Avast. Informovala o tom agentúra AFP. Francúzska polícia prípad začala riešiť vlani na jar po tom, čo ich česká firma Avast informovala o počítačovom červovi, známemu ako Retadup, ktorý bol kontrolovaný zo servera v okolí Paríža.


Francúzske oddelenie pre kybernetickú bezpečnosť následne podniklo protiútok s pomocou americkej FBI. Podľa francúzskych úradov išlo o prvý podobný prípad. "Je to obrovská operácia vzhľadom k počtu infikovaných počítačov," uviedol Gerome Billois, francúzsky expert na kybernetickú bezpečnosť.

Polícia najprv vytvorila kópiu servera, ktorý stál za útokom. To jej potom umožnilo sa do servera nabúrať a prevziať kontrolu. Následne dostali majitelia nakazených počítačov ktorý dostal pokyn odinštalovať malware Retadup, ktorý podľa polície umožnil pirátom vytvoriť kryptomenu Monera. Polícia má zároveň podozrenie, že Retadup bol použitý aj k iným útokom, vrátane krádeži dát.

"Neklikajte na odkazy, ak neviete, kto vám e-mail poslal," uviedol plukovník Jean-Dominique Nollet, ktorý stojí na čele francúzskeho oddelenia pre kybernetickú bezpečnosť C3N. "Neklikajte ani na prílohy a používajte aktualizované antivírusové programy," doplnil. "Snažte sa na internete nerobiť nič hlúpeho," zdôraznil.

Podľa avast nemal antivírusový program takmer 85 infikovaných počítačov. Tie ostatné ich síce mali, ale boli deaktivované.