Americký minister obrany Esper vyzval Irán na rokovania
29 | 08 | 2019 I TASR

Americký minister obrany Mark Esper v stredu vyzval Irán, aby sa zúčastnil na rokovaniach s USA s cieľom zmierniť napätie v oblasti Perzského zálivu. Informovala o tom agentúra AFP.


USA podľa Espera nevyhľadávajú konflikt s Iránom, ale chcú záležitosti riešiť "diplomaticky".

"Prezident znova povedal, že je ochotný stretnúť sa s iránskymi lídrami," povedal Esper. "Dúfame, že Iránci budú súhlasiť so stretnutím a rozhovormi, a pomôžu nám tieto záležitosti vyriešiť," dodal.

Americký prezident Donald Trump v pondelok na stretnutí krajín skupiny G7 vo Francúzsku uviedol, že za "správnych" okolností je pripravený na stretnutie s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním. Podľa AFP by to mohlo prelomiť ľady, čo je potrené na ukončenie viac ako dva roky trvajúcej napätej situácie medzi týmito dvoma krajinami.

Iránsky prezident Rúhání v utorok zopakoval, že "prvý krok" k zlepšeniu americko-iránskych vzťahov musia urobiť Spojené štáty tým, že zrušia všetky sankcie voči Iránu.

Johnson je "presne" to, čo Briti potrebujú, prehlásil Trump
Americký prezident Donald Trump opäť komentoval brexit a britskú politiku, a zároveň vyhlásil, že premiér Boris Johnson je „presne“ to, čo Spojené kráľovstvo potrebuje. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Marek Molnár