Agresivita detí rastie čoraz viac. Detské gangy útočia už aj na verejnosti

Agresivita detí rastie v celom Česku, rovnako tak brutalita ich útokov. Ministerstvo školstva chce bitkárov trestať v školách. S jedným detským gangom zo Znojma sa jeho členovia stretávajú na vlakovej stanici. Je ich zhruba desať, nadávajú, fajčia a bijú sa. Na stanicu to majú pár sto metrov, trávia tam niekoľko dní v týždni, hlavne víkendy.


Slabších spolužiakov pred dievčatami, ktoré trávia čas s nimi, agresívne zmlátia a videá následne umiestnia na sociálne siete. Ako pri poslednej z bitiek, pri ktorej sedemnásťročný Vladimír hlavičkou a následnými kopancami zmlátil o hlavu menšieho spolužiaka pri starej opustenej nákladnej rampe vedľa odstaveného vlaku.

Miestny ich tu ľahko spoznajú. "Na rukách majú načmáraný alebo vytetovaný diamant," vysvetľuje jedna zo žiačiek.

Pred znojemskou stanicou posedáva pár bezdomovcov s pivom v ruke, halou sa potĺka niekoľko mladých. Partičku z neďalekého sídliska tú poznajú všetci. "Schádzajú sa tu každú chvíľu. Človek sa tu bojí a ja sa radšej nikdy do ničoho nepúšťam. Nechcem skončiť s vreckovým nožíkom v bruchu. Predtým bola stanica oplotená a večer bola nedostupná, dnes je to voľné," rozpráva tunajší rušňovodič, ktorý mal v pondelok službu.

Útočník z bitky je sedemnásťročný Vladimír. Chodí do tunajšej školy na okraji mesta, hrá strieľačky na počítači. Býva v bytovom dome priamo oproti škole. "Bitku vyprovokoval ten druhý chlapec tým, že synovi nadával do Rusákov. Pritom my sme Ukrajinci. Ja synovi verím a toho druhého chlapca nepoznám," povedal otec útočníka. Majiteľ domu Dušan Kyněra s rodinou doteraz nemal žiadne problémy. "Keby to bolo inak, neubytoval by som ich," vyhlásil. Po videu, ktoré koluje sociálnymi sieťami a ktoré začala vyšetrovať polícia, sa kriminalistom sám prihlásil "Sú to deti, ktoré v našej škole nemali žiadne výchovné problémy, robili tak ako mali, toto bol ojedinelý incident," uisťuje zástupkyňa riaditeľky školy.

Pojem "súkromie" Google definitívne zmazal
Týmto pojem "súkromie" zanikol. Google vás už dávno pozná, vie kam chodíte, čo nakupujete dokonca vie s kým ste sa pohádali. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | René Psota


Agresivita detí však narastá tak rýchlo, že ministerstvo školstva a školský ombudsman premýšľajú, ako majú samotné základné školy, ktoré deti navštevujú, na takéto situácie reagovať. "Vzniká metodický pokyn, materiál, ktorý to má riešiť," hovorí hovorca ministerstva školstva Aneta Januárová. Píše ho školský ombudsman Ladislav Hrzal. Ten za necelý štvrť rok dostal cez päťsto sťažností na agresivitu či šikanovanie detí medzi sebou alebo voči učiteľom.

Hrzal už pred časom MF DNES vysvetľoval, že metodika má učiteľom jasne povedať, čo majú robiť v okamihu, keď zistia, že deti plánujú bitku alebo že sa taká bitka stala. "Už dnes majú školy možnosť dať agresorom zhoršenú známku zo správania alebo žiaka preložiť do inej triedy," vysvetľuje ombudsman. Preloženie dieťaťa, teda obete šikanovania inými deťmi, ktoré sú dnes členmi spomínaného "znojemského staničného gangu", do inej triedy si vyžiadala pred časom aj mamička chlapca, ktorého spolužiaci šikanovali od prvej triedy. Chlapec sa skoro každé ráno sťažoval na bolesť hlavy, nevoľnosť, bolelo ho brucho, zvracal. Tak veľmi sa bál ísť do školy...

"Zatvárali ho pod lavicu, strčili ho tam a sadli si okolo na stoličky, aby nemohol vyliezť. Nemohol dôjsť na záchod, najesť sa, pripraviť na hodinu. Občas padla facka, raz prišiel s krvavým okom. Nechcel chodiť do školy, úplne sa zrútil," rozprávala včera MF DNES jeho matka. Svoje priezvisko či meno syna zverejniť nechce, bojí sa pomsty Sigri voči synovi.

Vladimír Prochvatilov: Hromadné streľby v USA, alebo život chorej spoločnosti
Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová


Chlapca preradili rodičia vo štvrtej triede do iného kolektívu, ale začalo to znova. "Učiteľka si najskôr zjednala poriadok. Lenže potom odišla, prišla iná a tí chuligáni začali syna napádať zase," rozpráva matka. Agresori pritvrdzovali. Práve vo vyšších ročníkoch mu ublížili chlapci zo spomínaného gangu. "Kopali ho do rozkroku, inokedy mu do vlasov lepili žuvačku alebo cukríky, prípadne vzali nožnice a odstrihli mu prameň vlasov. Spomínam si, ako jeden čas nosil do školy stále jedno tričko. Keď sme sa pýtali prečo, keď má plný šatník, povedal, že mu spolužiak nariadil, aby si nebral iné," rozpráva žena, ktorá následne pred školou bitkárom dohovárala, nech syna nechajú na pokoji.

Nepomohlo to, a tak synovi navrhla, že mu zariadi preradenie na inú školu. Ten však prekvapivo odmietal. "Hovoril mi: Mamička, možno to inde bude ešte horšie, tu aspon viem, čo ma čaká a na čo si mám dávať pozor," líči matka. Nakoniec vydržal na škole až do deviatej triedy a za pár dní nastúpi na strednú.

Riaditeľka školy, ktorú agresori navštevujú, učiteľky aj psychologička popierajú, že by medzi žiakmi panovala šikana. "Je otázne, čo je to šikanovanie a čo je len také pošťuchovanie," povedala riaditeľka školy, ktorá o bitkách medzi deťmi ale, ako sama hovorí, nič nevie. Radšej.

Zakladateľ linky dôvery psychológ Rostislav Nesnídal však upozorňuje, že väčšina bitiek môže zostať pred učiteľmi samozrejme skrytá. Vie sa tak maximálne o tých, z ktorých existujú videá. "Deti vidia bitky vo filmoch a policajti ani dospelí pre nich dnes už nie sú žiadnou hrozbou ani autoritou. Rovnako tak ich agresivita nemá žiadne mantinely. Nie je v tom žiadny súcit ani logika," upozornil Nesnídal.

To je presne príbeh dvanásťročného chlapca, ktorý na Silvestra zbil v centre Klatov o deväť rokov staršieho mladíka tak, že ho skoro dokopali na smrť. Tvrdosť útoku bola taká, že napadnutému odtrhol hornú čeľusť a nos od tvárovej kostry. Súd ho teraz z obavy z ďalších útokov poslal do výchovného ústavu. Polícia v súčasnosti vyšetruje po celej krajine zhruba desať podobných detských bitiek. Napríklad už niekoľkú bitku v Přerove, kde skupina násťročných naposledy skopala bezdomovcov.

Komentár Dmitrija Sedova: „Nežná revolúcia” v Československu a terajšia situácia v Rusku
Dmitrij Sedov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Zuzana Perželová


Iný incident sa stal na konci júna v Ústí nad Labem, kde v obchodnom dome Forum skupina detí vo veku od šiestich do trinástich rokov zbila dvoch školákov. Kopali do nich a mlátili ich päsťami do hlavy. Útok natočili bezpečnostné kamery, preto policajti agresorov rýchlo chytili. Spočiatku ale nepoznali mená obetí. "Vďaka zverejneniu v médiách a sile sociálnych sietí sa prihlásili rodičia poškodených detí," oznámila policajná hovorkyňa Veronika Hyšplerová. Kriminalisti už všetkých vypočuli a z výpovedí obetí vyplynulo, že k útoku došlo už pred obchodným domom, kde tá istá skupina agresorov napadla ešte tretieho chlapca. Incident policajti preverovali najprv pre podozrenie z výtržníctva. Kvôli nízkemu veku páchateľov ale nikoho neobvinili a prípad bol odložený.

Zástupca primátora Znojma Jan Blaha hovorí, že radnica teraz pozorne sleduje, či sa potvrdí, že v meste funguje detský gang. "Zatiaľ ale nemáme žiadne signály, a to ani zo škôl od preventistov, takže si myslím, že tá bitka, ktorá sa objavila na sociálnych sieťach, je iba ojedinelým incidentom," doplnil.

Sedemnásťročného Vladimíra teraz vyšetruje polícia. "Je dôvodne podozrivý z výtržníctva a ťažkého ublíženia na zdraví v štádiu pokusu," povedala hovorkyňa policajtov Lenka Drahokoupilová. Za ťažké ublíženie na zdraví môže mladistvý skončiť vo väzení až na päť rokov.

Kováč mladší ako "nový" veľvyslanec? Jeho minulosť vrhá tiene podozrenia
Zuzana Čaputová dnes odovzdala poverovacie listiny novým veľvyslancom, ktorí budú pôsobiť v Argentíne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli. Jedným z nich je aj Michal Kováč ml., ktorý sa ale spája s nejednou kauzou. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Peter Bachan