Rusko sa zaviazalo dodať protilietadlové raketové systémy S-400 do Indie podľa plánu
28 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Rusko vynaloží všetko úsilie na dodanie protilietadlových raketových systémov typu S-400 do Indie podľa plánu, informoval o tom v stredu ministerský poradca ruského veľvyslanectva v Indii Roman Babushkin.


"Termín realizácie tejto zákazky je do roku 2023, do tohto roku musia byť systémy S-400 dodané do Indie. Rusko je pripravené vyvinúť všetko potrebné úsilie na dodržanie tejto dohody včas," ďalej uviedol na tlačovej konferencii Babushkin.

„Vychádzame zo skutočnosti, že zmluva bude realizovaná v plnom rozsahu v súlade so záujmami oboch krajín a dosiahnutými dohodami, pričom máme v úmysle ich prísne dodržať,“ dodal.

„Obidve strany majú záujem na maximálnej ochrane zmluvy pred negatívnymi vplyvmi vonkajších faktorov, ako sú finančné a politické obmedzenia, ktoré jednostranne zavádzajú iné krajiny,“ zdôraznil ruský diplomat.

Nové Dillí oznámilo svoj úmysel na kúpu ruského protilietadlového raketového systému S-400 už v roku 2015. Dodávateľská zmluva v hodnote 5,43 miliardy dolárov bola podpísaná počas návštevy ruského prezidenta Putina v Indii minulý rok.

Dohoda rozhorčila Washington, ktorý hrozí uvalením sankcií na štáty, ktoré získavajú zbrane a iné vojenské technológie z Ruska. India však tvrdí, že nemá v úmysle vzdať sa dohody o kúpe ruských protilietadlových raketových systémov S-400.

S-400 je najvyspelejší systém s dlhým doletom, ktorý bol uvedený do ruskej prevádzky v roku 2007. Je určený na zneškodnenie lietadiel, balistických rakiet a rakiet stredného doletu. Protilietadlový systém dokáže zasiahnuť ciele vo vzdialenosti 400 km a v nadmorskej výške až 30 km.

VIDEO: "Je*nem mu krompáčom po hlave," povedal primátor Bojníc na zasadaní mestského zastupiteľstva
Na utorňajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva mesta Bojnice primátor František Tám zrejme zabudol, že nemá vypnutý mikrofón, a tým si zabezpečil poriadnu mediálnu pozornosť. Na prípad upozornila TV JOJ. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Peter Bachan