MATOVIČ OTVÁRA TECHNOPOL: Ústavným zákonom chce zrušiť milosti Michala Kováča. Opäť ide o Kočnera
28 | 08 | 2019 I Peter Bachan, TASR

Poslanci za hnutie OĽaNO predložili do parlamentu návrh ústavného zákona, ktorý by umožnil zrušenie milosti obvineným v kauze Technopol, ktoré udelil ešte bývalý prezident Michal Kováč.


Jedným z hlavných aktérov tejto kauzy je práve Marian Kočner, ktorý je obvinený v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obžalovaný za falšovanie zmeniek televízie Markíza. TASR informuje aj o tom, že Kočner je obžalovaný aj za marenie spravodlivosti. Podľa poslancov OĽaNO Kováčove milosti "chránia tých, ktorí by sa mali za svoje podvody a iné trestné činy zodpovedať pred súdom". V kauze Technopol figuroval popri Kočnerovi aj novovymenovaný veľvyslanec Michal Kováč ml. K téme Kočner čítajte viac:

KOČNEROV SVET SA ROZPADÁ? Novinárov chytil do emotívnej pasce, ktorá môže byť súčasťou jeho plánu
Podľa niektorých ohlasov padli novinári zverejnením Kočnerovej komunikácie na jeho úroveň, keďže on im urobil ešte v roku 2016 to isté. Je to ale naozaj tak? Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan


V kauze Technopol ide o spor, v ktorom sa rozhoduje, kto je vlastníkom firmy. Podľa právnikov firmy, ktorá zastupuje vlastníkov okolo podnikateľa Pavla Páveka, sa spor týkal významnej časti doterajšieho konania. Podvod mal presahovať výšku dvoch miliónov amerických dolárov.

Pripomíname, že v tejto kauze už bola zrušená milosť pre Michala Kováča ml., syna exprezidenta Kováča, ktorý je tak procesne stále medzi obvinenými. Rozhodnutie bolo súčasťou zrušenia tzv. Mečiarových amnestií, o ktorom rozhodla NR SR v apríli 2017. Dnes sa Kováč ml. stal novým veľvyslancom v SAE. K téme čítajte viac:

Kováč mladší ako "nový" veľvyslanec? Jeho minulosť vrhá tiene podozrenia
Zuzana Čaputová dnes odovzdala poverovacie listiny novým veľvyslancom, ktorí budú pôsobiť v Argentíne, Spojených arabských emirátoch a Izraeli. Jedným z nich je aj Michal Kováč ml., ktorý sa ale spája s nejednou kauzou. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Predseda Mostu-Híd Béla Bugár v čase zrušenia Mečiarových amnestii zaujal až príliš alibistický postoj. Na otázku, prečo nebola zrušená milosť aj Kočnerovi, vtedy odpovedal, že to bol kompromis vo vládnej koalícii. V tejto súvislosti sa vynára meno Martin Glváč, ktorý taktiež komunikoval s obvinenou Alenou Zsuzsovou. Odkedy sa prevalili tieto informácie, prischla mu prezývka "Maznák", ako ho označovala Zsuzsová. Pravdou je, že popri Michalovi Kováčovi v kaze figuroval aj Marián Kočner a ďalší kumpán. Spolu išlo o päť milostí, pričom Kočner mal dostať priamo tri milosti za svoje skutky ešte zo začiatku 90-tych rokov.

Kočner písal Glváčovi: "Aj vrahov Kuciaka by si našiel. Tak ty by si len ministroval a ja by som to celé zariadil"
22 | 03 | 2019 | Aneta Leitmanová


Podobným návrhom sa už Národná rada zaoberala v decembri 2018, kedy SaS predložila návrh ústavného zákona, ktorý by prinášal zrušenie milosti aj pre Mariana Kočnera v kauze Technopol. Div sa svete, návrh poslanci vtedy neschválili.

Šance na úspech tohto návrhu OĽaNO sú ale bez podpory súčasnej koalície takmer nulové. V prvom rade ide o opozičný návrh, ktorý by Andrej Danko takpovediac najradšej zrušil už v samotnom zárodku. Ďalší problém je forma, ktorá vyžaduje schválenie ústavného zákona s podporou aspoň 90 poslancov Národnej rady.

Tým sa črtá jediná možnosť. Matovičovcom ide najmä o mediálnu pozornosť a upozornenie na závažné čriepky našej histórie, na ktoré by sa nemalo zabúdať. Rovnako tak na nich ale nsmú zabúdať ani najvyšší predstavitelia našej krajiny, vrátane prezidentky Čaputovej, ktorá jednou polovicou tváre vyzýva k morálnym hodnotám a druhou sa usmieva na zločinca, ktorého menuje za veľvyslanca Slovenska. Práve preto nemôžeme mať za zlé, že aj napriek masívnemu tlaku liberálnyh médií, obahajujúcich "svoju" politiku sa v slovenskej politike nájde správny protiargument. To ale neznamená, že ho musí reprezentovať práve Matovič a jeho hnutie. Je však vždy akosi v správny čas na správnom mieste.

MATOVIČ O JANKOVSKEJ: Je to "špina", ktorá na ministerstve nemá čo robiť. S kauzou spojil aj Flašíka
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič na dnešnej tlačovej konferencii pred ministerstvom spravodlivosti opäť vyzval ministra spravodlivosti Gábora Gála a premiéra Petra Pellegriniho, nech konajú v prípade štátnej tajomníčky Moniky... Čítať ďalej
25 | 08 | 2019 | Peter Bachan