Kráľovná vyhovela žiadosti vlády o prerušenie parlamentnej schôdze
28 | 08 | 2019 I SITA

 Britská kráľovná Alžbeta II. vyhovela žiadosti vlády o prerušenie rokovania parlamentu. Schôdzu prerušia medzi 9. až 12. septembrom, len niekoľko dní po tom, ako sa poslanci po letnej prestávke vrátia do práce a zároveň len niekoľko týždňov pred termínom brexitu, ktorým je 31. október. Poslanci opätovne zasadnú 14. októbra. Vtedy sa podľa premiéra Borisa Johnsona uskutoční tradičný príhovor kráľovej v parlamente.


Pozastavenie činnosti parlamentu do 14. októbra však znamená, že poslanci zrejme nebudú mať dosť času, aby schválili zákony, ktorými by mohli zabrániť brexitu bez dohody.

Predseda dolnej komory parlamentu John Bercow, ktorý sa zriedkakedy vyjadruje k politickým oznámeniam, označil prerušenie "ústavným pobúrením". Podľa neho je cieľom tohto kroku zastaviť parlament "v diskusii o brexite a plnení si jeho povinností pri formovaní smeru pre krajinu". Líder labouristov Jeremy Corbyn zase vyhlásil, že prerušenie zasadnutia parlamentu je "neprijateľné" a avizoval, že opozícia sa bude usilovať presadiť legislatívu, ktorá by mala zabrániť konaniu premiéra, a neskôr aj hlasovanie o vyslovení nedôvery.

Johnson žiada európsky blok, aby opätovne otvoril dohodu vyrokovanú jeho predchodkyňou Theresou Mayovou. Stále však trvá na tom, že Británia opustí úniu 31. októbra s dohodou alebo bez nej. Premiér sa skôr počas dňa vyjadril, že za návrhom pozastaviť činnosť parlamentu nie je snaha pretlačiť brexit bez dohody a poslanci podľa neho budú mať ešte dosť času na debatu o odchode Veľkej Británie z Európskej únie.

CNN otvorene podporuje protestujúcich v Hongkongu? Televízna spoločnosť vydala príručku "ako sa správne obliecť"
Násilné demonštrácie v Hongkongu začali svoj 12. týždeň, ale pre všetkých potenciálnych demonštrantov, ktorí sa ešte nedostali do ulíc, CNN nedávno vydala praktický manuál. Čítať ďalej
28 | 08 | 2019 | Marek Molnár