Dychberúce kaskadérske kúsky na leteckom salóne MAKS-2019 (VIDEO)
28 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Najnovšie ruské osobné prúdové lietadlo MC-21 s úzkym trupom, preukázalo solídny výkon počas svojho verejného debutu na leteckom salóne MAKS-2019. Vojenské lietadlá Su-57 ohromili návštevníkov zas svojimi úchvatnými vzdušnými kúskami.


Ruské osobné lietadlo MC-21, spoločnosti Irkut, ktorá sa netají ambíciou ponúkať lietadlo ako konkurenčnú náhradu nešťastného Boeingu 737 MAX, bolo na prehliadke plne vybavené aj s finálnou kabínou pre cestujúcich. Hneď po vzlete z regionálneho letiska Žukovský v Moskve sa prehnalo oblohou a vykonalo niekoľko rýchlych zatáčok v relatívne nízkej letovej výške.



Počas päťminútového demonštračného letu dosiahlo MC-21 letovú výšku 1 kilometer pri rýchlosti 400 km/h, uviedla spoločnosť Irkut. Lietadlo úspešne absolvovalo niekoľko skúšobných letov bez incidentu. Očakáva sa, že certifikačné testy budú dokončené do roku 2020.


Ďalším vrcholom moskovského medzinárodného leteckého a vesmírneho salónu (MAKS) 2019 bol špičkový ruský stíhací stroj piatej generácie Su-57. Dvojmotorová viacprúdová stíhačka, navrhnutá ruským výrobcom lietadiel Sukhoj, bola vyvinutá pre ruské vzdušné bojové sily na útočné operácie.


https://youtu.be/B8Bh9XOzuOM

Na leteckej šou skupina štyroch lietadiel Su-57 ohúrila divákov, keď lietala v absolútne tesnej kosoštvorcovej zostave, vo vzdialenosti len pár metrov od seba, zatiaľ čo všetky manévre vykonávali s bezkonkurenčnou synchronizáciou.


Jedna zo stíhačiek Su-57 ohúrala samostanou exhibíciou po tom, ako urobila niekoľko neuveriteľných kúskov, ako Pugačevova Cobra alebo ploché roztočenie, čo je výkon, ktorým sa môže pochváliť len veľmi málo moderných vojenských lietadiel.


Ďalšie ruské viacúčelové bojové lietadlo MiG-35, predviedlo kúsky, ktoré zdanlivo popierajú fyzikálne zákony, keď pri stúpaní vykonávali obraty na krídlach, aby neskôr urobili slučku a vstúpili do kontrolovaného roztočenia. 


Viacúčelové bojové lietadlá, ktoré majú nahradiť staršie generácie bojových lietadiel MiG-29, môžu sledovať neuveriteľných 30 vzdušných cieľov vo vzdialenosti až 160 km. Zároveň dokážu zasiahnuť naraz až šesť leteckých a štyri pozemné ciele.


https://youtu.be/zKi3BAcXQLg

Ruská osvedčená helikoptéra Ka-52 Alligator, mala tiež čo ukázať návštevníkom leteckého salónu. Útočný vrtuľník, podobný tým, ktoré používajú ruské jednotky v Sýrii od roku 2016, preukázal svoju fenomenálnu manévrovateľnosť vykonaním rýchlych otočení a simulovaných cieľov, ako aj otáčaním sa okolo svojej osi.


https://youtu.be/KtVZHhTfu4s

Tohtoročný letecký salón MAKS potrvá až do 1. Septembra a predstaví sa na ňom viac ako 800 spoločností zo všetkých kútov sveta a vystavených je viac ako 200 lietadiel. 


Ruský prezident Vladimir Putin otvoril leteckú šou spolu s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.