Rouhani odmieta stretnúť Trumpa, kým sa nezrušia všetky sankcie
27 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Iránsky prezident Hassan Rouhani prehlásil, že nemá záujem hovoriť s Donaldom Trumpom, pokiaľ sa americké sankcie zamerané na Teherán nezrušia. Trump prišiel s myšlienkou o stretnutí s Rouhanim na samite G7.


Na pondelkovom stretnutí G7 vo Francúzsku Trump vyhlásil, že by bol pripravený stretnúť sa s Rouhanim „ak by nastali správne okolnosti“. Aby sa takáto schôdzka mohla uskutočniť, Teherán musí byť „dobrým hráčom“ a vyplniť zoznam požiadaviek, vrátane upustenia od programu balistických rakiet, zdôraznil prezident. Ďalej dodal, že existuje „skutočne dobrá šanca“, že s Rouhanim bude niekedy v budúcnosti rokovať.

Rouhani však prehlásil, že nemá záujem sa stretnúť s Trumpom, pokiaľ Spojené štáty najprv nezrušia všetky sankcie.

Iránsky vodca dodal, že rozhovory sú „nemožné“, pokiaľ Washington „nerešpektuje práva iránskeho ľudu“.

Konflikt medzi Iránom a USA sa začal stupňovať minulý rok po tom, čo USA jednostranne opustili dohodu z roku 2015 o iránskom jadrovom programe, známom ako JCPOA. Trump obvinil Iráncov z tajného porušovania dohody, pričom Irán to tvrdenie odmietol.

V máji prestal Irán plniť svoje záväzky v rámci dohody. Teherán však uviedol, že toto rozhodnutie zmení, ak EÚ, ktorá tiež podpísala tento program, poskytne určité úľavy od sankcií USA.

Izrael za jeden víkend poslal útočné drony do troch rôznych štátov. Libanon, Irak a Irán sľúbili ničivú odvetu ak to bude pokračovať
Libanon, Irak a Irán vyhlásili po tomto víkende izraelskú agresiu za vojnový útok, pričom tieto štáty sľubujú ničivé odvetné opatrenia, ak budú útoky zo strany Izraelu aj naďalej pokračovať. Čítať ďalej
27 | 08 | 2019 | Marek Molnár