Brazília odmieta protipožiarnu pomoc pre dažďové pralesy vo výške 22 miliónov dolárov
27 | 08 | 2019 I Marek Molnár

Brazília odmietla ponuku krajín G7 na pomoc v boji proti obrovským požiarom dažďových pralesov, čím naznačila, aby sa finančné prostriedky využili radšej na vysadenie stromov v Európe a tým zničili Macronov pokus o „kolonializmus“.


"Ceníme si túto ponuku, ale možno by sa tieto zdroje využili lepšie na zalesňovania Európy," uviedol šéf Bolsonarovho personálu Onyx Lorenzoni pre agentúru Globo, a dodal, že francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý trval na tom, že požiare v dažďových pralesoch sú ústrednou témou tohtoročného summitu, bol motivovaný „kolonializmom a imperializmom“.

"Macron nedokáže zabrániť ani predvídateľnému ohňu v kostole, ktorý je svetovým dedičstvom. Tak čo chce učiť našu krajinu? Má veľa svojich povinností o ktoré by sa mal starať, či už doma alebo vo francúzskych kolóniách," ďalej prehlásil Lorenzoni.

Krajiny G7 prisľúbili 22 miliónov dolárov na nákup ďalších hasičských lietadiel na boj proti horúčavám potom, čo Bolsonaro predtým tvrdil, že jeho vláde chýbajú peniaze na boj s týmto peklom. Zdalo sa, že minister životného prostredia Ricardo Salles nesúhlasí s hovorcom prezidenta, ktorý povedal novinárom, že Brazília si peniaze vezme.

Brazílsky národný inštitút pre výskum vesmíru minulý týždeň informoval, že táto krajina zaznamenala rekordných 74155 požiarov v tomto roku, pričom z vesmíru bolo viditeľných o 83 percent viac požiarov ako v tomto období minulý rok.

Lídri G7 pomôžu Brazílii v boji s požiarmi a s obnovou pralesa
Lídri skupiny krajín G7 v nedeľu uviedli, že sú pripravení pomôcť Brazílii s bojom proti požiarom v amazonskom regióne, ako aj s nápravou škôd napáchaných prírodným živlom. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA