Spoločnosť Miba Steeltec investuje do rozšírenia závodu vo Vrábľoch 10 miliónov eur
26 | 08 | 2019 I SITA

Novú výrobnú halu a kancelárske priestory postaví vo svojom závode vo Vrábľoch (okres Nitra) spoločnosť Miba Steeltec, ktorá sa špcializuje na oblasť technológie trecích obložení pre prevodovky, nápravy a brzdy stavebných strojov, traktorov a banskej techniky.


Ako zástupcovia firmy informovali na tlačovej konferencii, projekt, do ktorého spoločnosť investuje približne 10 miliónov eur, sa v pondelok začal výkopom základov. Investícia má vytvoriť 80 nových pracovných miest, ktoré pribudnú k súčasným 700 pracovným pozíciám.

Výrobné priestory sa majú zväčšiť zo súčasných 11 000 metrov štvorcových na 16 500 metrov štvorcových a pribudne aj 600 metrov štvorcových administratívnych priestorov. V nich budú okrem kancelárií aj laboratóriá, oddelenie výskumu a vývoja, sociálne zaradenia a miestnosť pre masáže.

"Stavebné práce by mali byť ukončené do konca tohto roka. Do nových priestorov sa následne presťahujú výrobné zariadenia a odovzdanie budov je naplánované na začiatok leta 2020," uviedla spoločnosť.

Miba Steeltec je súčasťou skupiny Miba Friction, celosvetovo pôsobiaceho špecialistu na vývoj a výrobu trecích obložení pre prevodovky, nápravy a brzdy stavebných strojov, traktorov a banskej techniky. Výskum a vývoj skupiny Miba Friction bol doteraz sústredený primárne v Rakúsku.

V nových priestoroch vo Vrábľoch bude prvé oddelenie výskumu a vývoja mimo územia Rakúska, vďaka čomu sa podľa firmy zo Slovenska stane druhá dôležitá lokalita výskumu a vývoja skupiny Miba Friction.

Neurochirurgická klinika UNLP Košice ukončila rekonštrukciu za 213-tisíc eur
Neurochirurgická klinika Univerzitná nemocnica L. Pasteura Košice (UNLP) úspešne ukončila rozsiahlu rekonštrukciu, náklady predstavujú 213-tisíc eur. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa UNLP Košice Ivana Vaněková. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA


Ročný obrat spoločnosti Miba Steeltec narástol z 20 miliónov eur v roku 2007 na súčasných 73 miliónov eur v roku 2018 a celkové investície dosiahli výšku 60 miliónov eur. "Zvýšil sa aj počet zamestnancov z 250 na 700 a plánované rozšírenie Miba Steeltec vytvorí ďalších 80 pracovných miest," informovala spoločnosť.

Vo Vrábľoch okrem toho vyrábajú súčiastky pre automobilový priemysel so zameraním na vozidlá s pohonom všetkých kolies. Spoločnosť je dodávateľom firiem ako John Deere, Caterpillar, Volvo, ZF, AGCO, GKN či Gima.

Skupina Miba Friction má takmer 1 500 zamestnancov, šesť výrobných závodov v Európe, Indii, USA a Číne. Patrí do rakúskej technologickej skupiny Miba AG. Skupina Miba vyvíja a vyrába v 26 závodoch v Európe, Ázii a Amerike. Výrobky spoločnosti Miba je možné nájsť v osobných a nákladných automobiloch, stavebných strojoch, vo vlakoch, v lodiach, lietadlách a elektrárenských zariadeniach svetových výrobcov a zhotoviteľov.

Skupina sa špecializuje na spekané súčiastky, klzné ložiská, trecie obloženia a povlaky. Miba vyvíja a vyrába pasívne elektronické súčiastky, akými sú rezistory a systémy na odvedenie tepla. Podnik okrem toho vyvíja a vyrába špeciálne stroje na presné mechanické obrábanie veľkorozmerných súčiastok,

Malí akcionári BVS žiadajú o vrátenie odstupného pre bývalého riaditeľa
Malí akcionári Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) žiadajú o vrátenie odstupného pre bývalého riaditeľa vodárni Milana Hutkaia, ktoré je vo výške takmer 150-tisíc eur. Podľa zmluvy mal dostať odstupné vo výške piatich mesačných platov,... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA