Košický a Prešovský samosprávny kraj založia spoločnosť, ktorá bude organizovať integrovaný dopravný systém
26 | 08 | 2019 I TASR

Organizáciu pripravovaného integrovaného dopravného systému Košického a Prešovského kraja bude mať na starosti obchodná spoločnosť IDS Východ, s.r.o. Návrh na jej založenie v pondelok schválili košickí a prešovskí krajskí poslanci.


V spoločnosti IDS Východ budú mať majetkovú účasť po 50.000 eur oba samosprávne kraje. "Spoločný organizátor vytvorí jednotný tarifný, informačný a prepravný systém, poskytuje potenciál pre kvalitné personálne obsadenie a umožňuje realizovať celkovo lacnejšie riešenia pre IDS - aplikácie, hardvér, softvér, čerpanie z európskych fondov," uviedol Úrad KSK.

Spoločnosť bude sídliť v Košiciach s predpokladaným počiatočným stavom šiestich zamestnancov vrátane dvoch dopravných technológov. V budúcom roku majú personálne pribudnúť štyria dopravní technológovia a v nasledujúcich rokoch bude počet zamestnancov závisieť od postupného zvyšovania rozsahu činností, ktoré bude IDS Východ zabezpečovať.

Pôjde najmä o centrálny dispečing a informačný systém IDS, rozúčtovanie výnosov, postupné zapájanie mestských dopráv, kontrola technicko-prevádzkových štandardov IDS a podobne. Firma bude mať dvoch konateľov, za Úrad KSK to bude referent cestnej dopravy Radovan Hužvík.

"Verím, že toto je ďalší správny krok k vybudovaniu integrovaného dopravného systému. Myslím, že ľudia na to už dávno čakajú a je našou povinnosťou, aby sme tento projekt posunuli dopredu," uviedol predseda KSK Rastislav Trnka. Zmluvne by sa k IDS Východ mali pridať aj mestá Košice a Prešov s ich dopravnými podnikmi.

Ministerstvo spravodlivosti nebude reagovať na nepotvrdené informácie o Jankovskej a odmieta pokusy o svoju škandalizáciu a diskreditáciu
Ministerstvo spravodlivosti nebude reagovať na nepotvrdené informácie o štátnej tajomníčke rezortu Monike Jankovskej a odmieta pokusy o svoju škandalizáciu a diskreditáciu. Uvádza sa to v stanovisku, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | SITA


"Pre nás je podstatné to, aby ľudia za spoločné zľavy, za spoločné cestovné a za spoločné výhody, možno na virtuálny cestovný lístok, mohli cestovať v rámci Prešovského a Košického samosprávneho kraja na viacerých dopravných prostriedkoch.

Ak by sa nám toto podarilo naplniť v krátkej dobe, tak človek, ktorý nastúpi kdekoľvek v Košickom či v Prešovskom kraji na akýkoľvek dopravný prostriedok za jeden cestovný lístok, by sa mal dopraviť do iného samosprávneho kraja za primerane zľavnené cestovné," uviedol pre TASR predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Za Úrad PSK bude konateľom firmy Milan Škorupa.

V rámci prípravy IDS na východe Slovenska došlo tento rok k zjednoteniu tarify a prepravných poriadkov v prímestskej autobusovej doprave na území KSK a PSK.

Poškodenú sochu J. Jakobyho opravili a vrátili na Alžbetinu ulicu
Poškodenú bronzovú sochu Júliusa Jakobyho v uplynulých dňoch vrátili opravenú na svoje pôvodné miesto na Alžbetinej ulici v Košiciach. Ako za košickú mestskú časť (MČ) Staré Mesto pre TASR uviedla Renáta Némethová, do sochy v júni narazilo pri... Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR