Francúzsko a USA dosiahli kompromis v prípade digitálnej dane
26 | 08 | 2019 I TASR

Predstavitelia Francúzska a USA dosiahli kompromis v súvislosti s francúzskou digitálnou daňou. Tú americký prezident Donald Trump označil za nespravodlivú voči americkým spoločnostiam a pohrozil Francúzsku uvalením dovozných ciel na francúzske vína. O kompromise informovali zdroje blízke rokovaniam.


Kompromis, ktorý dosiahli francúzsky minister financií Bruno Le Maire, americký minister financií Steven Mnuchin a ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow, počíta s tým, že Francúzsko vráti internetovým firmám rozdiel medzi francúzskou daňou a plánovaným daňovým systémom, na ktorom sa pracuje v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD).

"Poradca D. Trumpa je s návrhom spokojný," povedal nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters. Návrh dohody ešte v pondelok na záver samitu G7 vo francúzskom letovisku Biarritz dostanú Trump a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Pôvodne hrozilo, že daň vo výše 3 % z digitálnych služieb, ktorú platia firmy s príjmami vo Francúzsku nad 25 miliónov eur a celosvetovými príjmami nad 750 miliónov eur, vyvolá nový spor medzi Washingtonom a Európskou úniou. Trump medzičasom pohrozil, že na daň odpovedia USA dovoznými clami na francúzske vína.

Daň bola vo Francúzsku schválená v júli, keď ju potvrdil aj Senát, pričom platí spätne od 1. januára. Francúzska vláda chcela pôvodne presadiť digitálnu daň naprieč celou Európskou úniou, s tým však nesúhlasili niektoré členské krajiny s nízkymi daňami. Práve tie si totiž vďaka nízkemu daňovému zaťaženiu internetové giganty vyberajú na platenie daní.

ŠOK: Pátrajú po pilotovi vojenského lietadla, ktoré sa zrútilo do mora (VIDEO)
Španielske vojenské lietadlo sa zrútilo v pondelok do mora pri juhovýchodnom pobreží krajiny a záchranári začali pátrať po pilotovi, ktorý sa katapultoval. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na ministerstvo obrany. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR