Česká vláda schválila nomináciu Věry Jourovej na post eurokomisárky
26 | 08 | 2019 I TASR

Česká vláda v pondelok schválila nomináciu Věry Jourovej na eurokomisárku. Na tomto poste by teda mala pokračovať v druhom období za sebou. Aj keď premiér Andrej Babiš hovoril o jej nominácii už predtým, oficiálny krok urobil kabinet až v poslednom možnom termíne, informovala na svojej stránke spravodajská televízia ČT24.


Napriek tomu Jourová dúfa, že dostane dobré portfólio; chcela by sa tiež stať podpredsedníčkou Európskej komisie (EK). Koncom septembra ju čaká — rovnako ako ďalších kandidátov na eurokomisárov — vypočutie vo výboroch Európskeho parlamentu (EP), ktorí musí následne schváliť zloženie novej EK.

Jourová je prvou zo štvorice doterajších českých eurokomisárov, kto v EK absolvuje dve funkčné obdobia za sebou. Zatiaľ nie je jasné, aké portfólio bude mať na starosti. V uplynulom období bola eurokomisárkou pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľa a rovnosť príležitostí mužov a žien.

Pred poslancami na rokovaní európskeho výboru Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR uviedla, že by v novej EK pod vedením Ursuly von der Leyenovej, ktorá sa svojich povinností ujme 1. novembra, chcela mať na starosti digitálnu agendu, vnútorný trh alebo obchod.

EÚ na summite G7 venovala do Globálneho fondu 550 miliónov eur
Európska únia oznámila v pondelok na summite G7 v Biarritzi finančný vklad do Globálneho fondu vo výške 550 miliónov eur. Ide o fond, ktorý predstavuje medzinárodné partnerstvo v boji proti AIDS, tuberkulóze a malárii na celom svete. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR