Zaríf označil návrhy Macrona ohľadom jadrovej dohody za kroky správnym smerom
23 | 08 | 2019 I TASR

Za kroky správnym smerom označil iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf návrhy francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona na zmiernenie krízy okolo Spoločného komplexného akčného plánu (JCPOA) - tzv. jadrovej dohody. Zaríf to uviedol v piatok počas oficiálnej návštevy Paríža s poukazom na to, že dosiahnutie tohto cieľa si bude vyžadovať ešte veľa úsilia, informuje agentúra AFP.


"Absolvovali sme dnes dobrý rozhovor. Diskutovali sme o možnostiach a Macron bude teraz rokovať s európskymi a ostatnými partnermi, aby sme videli, kam sa môžeme dopracovať," vyhlásil šéf iránskej diplomacie.

Ak Teherán podľa Zarífových slov uvidí, že Európa začína napĺňať svoju časť jadrovej dohody, Irán môže zvrátiť svoje nedávne kroky smerujúce k zrýchleniu svojho jadrového programu.

Zaríf neodpovedal konkrétne na požiadavku novinárov, aby špecifikoval, aké kroky by Európa mala prijať, avšak zdôraznil, že musí nájsť spôsoby, ako Iránu uľahčiť jeho situáciu aj bez účasti Spojených štátov v JCPOA.

Zarífova návšteva v Paríži sa konala len deň pred tým, ako bude Macron hostiť lídrov krajín G7 vrátane amerického prezidenta Donalda Trumpa, pričom centrálnou témou rozhovorov by mala byť práve otázka iránskeho jadrového programu.

"Nachádzame sa v kritickom okamihu," varoval Macron ešte v stredu s poukazom na to, že Teherán "koncipuje stratégiu odchodu z JCPOA". Pripustil vtedy zároveň, že v rámci G7 panujú v tejto otázke "veľké nezhody".

Irán v máji tohto roka oznámil, že nebude rešpektovať niektoré obmedzenia vyplývajúce z dohody, pokiaľ ostatné signatárske krajiny neurobia na zmiernenie amerických sankcií viac - najmä v súvislosti s predajom ropy. Teherán takisto pohrozil zavedením ďalších opatrení.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) začiatkom júla potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu U-235, hoci dohoda stanovuje limit 3,67 percenta. Potvrdila tiež prekročenie 300-kilogramového limitu pre zásoby nízkoobohateného uránu.

Štáty by si mali dobre rozmyslieť, či sa pripoja k námornej misii USA, tvrdí Zaríf
Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf varoval štáty, ktoré zvažujú, že sa pripoja k námornej bezpečnostnej misii USA v Perzskom zálive, aby "si to dvakrát rozmysleli". Zaríf to vyhlásil vo štvrtok počas návštevy Nórska, ktoré... Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | TASR