Talianska Liga Severu stráca popularitu pre vládnu krízu, ktorú spustil jej predseda
23 | 08 | 2019 I TASR

Popularita talianskej pravicovo-populistickej strany Liga Severu (LN) začala klesať po tom, ako jej líder Matteo Salvini spustil vládnu krízu s cieľom dosiahnuť vyhlásenie predčasných volieb. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila spoločnosť Tecne pre portál scenaripolitici.com. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.


Salviniho LN podporuje momentálne podľa najnovšieho prieskumu 31,3 percenta voličov, pričom v prieskume zo 6. augusta túto stranu preferovalo až 38 percent respondentov.

Za to isté obdobie stúpla podpora bývalého koaličného partnera LN, protisystémovej strany Hnutie piatich hviezd (M5S), zo 17,5 percenta na 20,8 percenta.

Rástli ale aj preferencie stredoľavicovej Demokratickej strany (PD), ktorá si v prieskume pripísala 2,2 percentuálneho bodu, keď stúpla z 22,4 na 24,6 percenta.

Salviniho LN prestala podporovať koalíciu s M5S v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym Lyonom, ktorý M5S pri hlasovaní v parlamente nepodporil. V utorok premiér Giuseppe Conte predložil prezidentovi Mattarellovi svoju rezignáciu.

Marek Molnár: Nečakaný krok od Salviniho, chaos v politike je obrovský aj na talianske pomery
Matteo Salvini "položil prst na vypínač talianskej vlády", ale zatiaľ nenašiel spôsob, ako ho potlačiť. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Marek Molnár