Pellegriniho odchod zo Smeru je na spadnutie. Jeho "súboj o moc" s Ficom je len divadlom pre verejnosť
23 | 08 | 2019 I Peter Bachan

Po prehratých voľbách do Európskeho parlamentu to vyzeralo v strane Smer na vnútrostranícku vzburu, do ktorej sa zapojí aj premiér Peter Pellegrini. Čas ukázal, akú taktiku zvolil - takmer chladnokrvný kalkul, ktorý sa teraz blíži do finále.


O júnovej vzbure východniarov, ktorú zastavil až Robert Fico po návrate z dovolenky, čítajte viac:

Ficov "Parný valec z Malej Id(k)y" prevalcoval vzburu, upokojil oligarchov a napravil Pellegriniho
Ako rýchlo sa revolta v Smere začala, tak aj skončila. Každý, kto očakával Ficovo kajanie alebo drastické zmeny vo vedení Smeru, by si mal zrekapitulovať históriu všetkých rebélii, ktorým už musel predseda strany Smer-SD čeliť. Čítať ďalej
14 | 06 | 2019 | Alexander Adamecký


Leto sa pomaly, ale isto blíži ku koncu, a začne sa prvá fáza intenzívneho predvolebného boja, kde sa budú jednotlivé strany predháňať vo veľkolepých sľuboch a vyhláseniach. Jeseň bude veru horúca, ako naznačujú stále nové časti uniknutej komunikácie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou.

Jednou z najočakávanejších udalostí bude rozhodnutie Pellegriniho, ako bude postupovať v najbližších mesiacoch. „Mojou prvoradou úlohou je spolu s predsedom Robertom Ficom hľadať také možnosti, aby si Smer-SD udržal svoje postavenie. Všetko ostatné je v rovine hypotéz," povedal Pellegrini v stredu tlačovke po zasadaní vlády.

Z jeho vyjadrenia sa dá pomerne jednoducho vyčítať, že žiadna možnosť pre neho nie je vylúčená a túto "zákopovú vojnu", ktorú vedie s Ficom, je ochotný hrať aj naďalej. Prečo by aj nie - doteraz mu to fungovalo, má viaceré možnosti ako postupovať, a tiež nikdy nebol zrovna ten najiniciatívnejší hráč na trávniku.

Fico označil Druckera za liberálneho kavierenského politika. Špekulácie o Pellegrinim a exministrovi sa stupňujú
Aktuality upozorňujú na "špekulácie, či sa Peter Pellegrini pridá k svojmu bývalému kolegovi z vlády." Čítať ďalej
01 | 07 | 2019 | Peter Bachan


Vezmime si jeho stranícku kariéru - Pellegrini začínal ako asistent poslanca a vyštveral sa až na post predsedu vlády. Nebudeme tu ale teraz rozoberať obsah jeho práce, na to sú tu iní. Dôležitý je fakt, že vždy sedel tam, kde Smer potreboval niekoho spoľahlivého.

Pellegrini pôsobil ako minister školstva, minister informatizácie, bol predsedom Národnej rady a nakoniec sa stal aj predsedom vlády. Kritiku do vlastných radov sme ale mali možnosť od neho počuť až po tom, ako sa stal premiérom v súvislosti s vtedajším policajným prezidentom Tiborom Gašparom. V tom čase musel podľa medializovaných informácii dokonca vytiahnuť tú najsilnejšiu kartu, ktorú mal k dispozícii - ak by Gašpar neodišiel, podal by demisiu a Ficovi by sa zrútil jeho domček z karát.

Vráťme sa teraz do súčasnosti. Pellegrini otestoval vody po tom, ako Smer skončil v eurovoľbách na druhom mieste, a ako správny "kalkulátor" na to vtedy využil situáciu na východe. "Stranu tvoria hlavne členovia, a nie papaláši vo funkciách,“ povedal vtedy pred rokovaním vlády.

AKTUALITA: Grendel zverejnil totožnosť prokurátora, ktorý mal komunikovať s Kočnerom
Poslanec Národnej rady Gábor Grendel zverejnil na svojom Facebooku bližšie informácie o jednom z prokurátorov a sudcov, ktorým dnes NAKA zadržala mobilné telefóny v súvislosti s vyšetrovaním Mariana Kočnera. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Po návrate Fica z dovolenky sa ale vrátilo všetko do starých koľají - s Ficom si rozdelili "úlohy", kedy sa Pellegrini venoval premiérskej funkcii a Fico sa venoval najmä straníckym veciam. Každá idylka sa niekedy skončí, a tejto už zvoní umieráčik.

Pellegrini má podľa informácii Hlavného denníka aktuálne dve možnosti - po odchode sa buď pridá k exministrovi zdravotníctva a vnútra Tomášovi Druckerovi, alebo pôjde vlastnou cestou.

To by Smer ako tak predýchal, no podľa našich informácii je "fajta" okolo Pellegriniho rozhodnutá ho nasledovať aj v prípade vystúpenia zo strany. Bavíme sa teraz napríklad o ministerke vnútra Sakovej, Jurajovi Blanárovi či ministrovi hospodárstva Petrovi Žigovi. Medzi voličmi majú tieto dve krídla približne rovnakú podporu, čo by teda znamenalo radikálne zníženie preferencii pre Smer.

V konečnom dôsledku najskôr Pellegrini bude tým, ktorý "odstavil" Fica a zapíše sa tak do histórie. To, že dovtedy len šúchal nohami, si ale bude nutné pripomínať neustále.

AKTUALIZOVANÉ: Polícia pri zásahu zabavila telefóny Moniky Jankovskej a ďalších sudcov v Bratislave
TV JOJ píše, že polícia dnes mala vykonať zaisťovacie úkony u štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej a sudcov okresných a krajských súdov v Bratislave. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Peter Bachan