Proti návratu Ruska do skupiny G7 sa postavila aj Kanada
23 | 08 | 2019 I TASR

Proti návratu Ruska do skupiny G7 sa vyjadrila aj Kanada. Utorňajší návrh prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa, aby Rusko dostalo ponuku opätovne sa pričleniť ku skupine ekonomicky najrozvinutejších krajín sveta, vo štvrtok odmietla ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová. Informovala o tom agentúra Reuters. 


"Porušovanie medzinárodného práva Ruskom okupáciou a anektovaním Krymu, a pokračovaním podpory vojny v Donbase je niečo, čo nemôžeme strpieť," vyhlásila Freelandová na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom v kanadskej metropole Ottawa.

Ak sa chce Moskva znova pripojiť ku skupine G7, musí ukončiť vojnu v Donbase a odísť z Krymu, dodala. Ak budú tieto podmienky splnené, všetky členské krajiny G7 podľa jej slov Rusko radi opäť prijmú medzi seba.

Rusko vylúčili z dovtedajšej G8 v roku 2014, a to v súvislosti s anexiou polostrova Krym. Klub sa tak vrátil k formátu G7, pozostávajúceho výlučne z demokratických a otvorených ekonomík. Skupinu existujúcu od roku 1975 tvoria Spojené štáty, Británia, Kanada, Francúzsko, Nemecko, Taliansko a Japonsko.

Nadchádzajúci summit G7 sa uskutoční 24. - 26. augusta v meste Biarritz na juhozápade Francúzska.

Francúzsko je šokované pedofilným škandálom so stovkami detských obetí
23 | 08 | 2019 | Peter Králik/TASR