ŠOK: Titanic sa do pár rokov môže stratiť v hlbinách océanu
23 | 08 | 2019 I Ján Prokop

Medzinárodný tím prieskumníkov uskutočnil začiatkom augusta päť potápaní k vraku legendárneho Titanicu. Cieľom bolo zistiť a vyfotografovať loď, ktorá leží v severnom Atlantiku v hĺbke 3,8 kilometra. Píše Guardian.


Kedysi bohatý a majestátny kolos rýchlo ničia baktérie, ktoré požierajú kov, značne k tomu prispieva aj slaná morská voda či oceánske prúdy. Loď je celá posiata útvarmi pripomínajúcimi stalagmit či ľadový cencúľ.



Parky Stephenson, historik a člen výpravy, povedal, že niektoré časti kapitánskej kajuty sa už úplne rozpadli. Členka expedície Lori Johnsonová hovorí, že „vrak sa postupom času bude rozpadávať, keďže je to prirodzený proces."

Titanic je na dne oceánu od roku 1912 po zrážke s ľadovcom na jeho vôbec prvej plavbe z britského Southamptonu do amerického New Yorku.

Z počtu 2224 cestujúcich a členov posádky prišlo o život minimálne 1500 osôb. Titanic bol v tom čase najväčšou loďou o ktorej sa hovorilo, že sa nikdy nepotopí. Teraz je rozdelená na dva veľké kusy, vzdialených od seba asi 600 metrov.

Expedičný tím položil na mieste pamätný veniec. Prehliadka okolo lode vraj bola veľmi sťažená pre zlé podmienky a silné prúdy.

Nedostatok svetla a intenzívny tlak v takejto hĺbke spôsobuje, že podmienky sú v tomto prostredí takmer nehostinné.

Predchádzajúce expedície odhalili, že mikróby požierajúce železo osídľovali loď a pomaly premenili 50-tisíc ton železa na vrak, ktorý sa napokon rozpustí v jemný prach. Jedna teória tvrdí, že do roku 2030 už z Titanicu nebude vôbec nič.

TRAGÉDIA: Na trajekte v Indonézií vypukol požiar, najmenej 4 ľudia zahynuli
Najmenej štyria ľudia zahynuli a ďalších 33 je nezvestných po vypuknutí požiaru na trajekte, ktorý sa plavil pri pobreží indonézskeho ostrova Jáva. Tlačová agentúra AFP to uviedla v piatok s odvolaním sa na vyhlásenie indonézskej... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | TASR