Jaskyniara našli vo Veľkej snežnej jaskyni bez známok života
23 | 08 | 2019 I TASR

Jedného z dvojice poľských jaskyniarov, ktorí v sobotu 17. augusta uviazli vo Veľkej snežnej jaskyni v poľských Tatrách, našli vo štvrtok večer záchranári bez známok života. Záchranná akcia sa mení na operáciu s cieľom vytiahnuť nebohé telá jaskyniarov. Informuje o tom Horská záchranná služba (HZS) na sociálnej sieti.


Ako informujú záchranári, uviaznutí jaskyniari sa nachádzali v najhlbšej jaskyni v Poľsku, v hĺbke približne 500 metrov od úrovne vchodu. Pri záchrannej akcii, ktorú vykonávali poľskí horskí záchranári, bola o súčinnosť požiadaná slovenská strana.

"Záchranná skupina bola zložená z 13 záchranárov, ktorí sú špecialisti na jaskynnú záchrannú činnosť a na používanie trhavín pri záchranných prácach v podzemí. V nedeľu sa pripojili k poľským záchranárom a s dôrazom na vysokú bezpečnosť rozširovali v jaskyni úzke priestory, cez ktoré sa chceli dostať k uviaznutým jaskyniarom," opisuje priebeh zásahu HZS.

V nasledujúcich hodinách už podľa jej informácií nebola na mieste potrebná asistencia všetkých slovenských záchranárov, a tak sa desiati z Poľska vrátili v pondelok (19. 8.), ďalší traja v utorok v obedňajších hodinách.

"Poľskí záchranári pokračovali pri záchranných prácach v jaskyni naďalej a včera večer (22. 8.) bol objavený jeden z dvojice jaskyniarov, žiaľ, bez známok života. Záchranári TOPRu dospeli k záveru, že prežiť nemohol ani druhý nezvestný jaskyniar, a preto sa rozhodli prerušiť ďalšie pátranie a stiahnuť záchranárov z jaskyne," uzavrela HZS opis zásahu s tragickým koncom s tým, že v prípade potreby sú slovenskí záchranári pripravení pomôcť poľským kolegom i pri vyslobodzovaní nebohých tiel jaskyniarov.

Bolsonaro klamal na summite G20 o postoji Brazílie ku klíme, tvrdí Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa domnieva, že jeho brazílsky náprotivok Jair Bolsonaro mu na tohtoročnom summite G20 klamal, čo sa týka postoja Brazílie ku klimatickej zmene. Francúzsko teraz zablokuje obchodnú dohodu Mercosur medzi... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | TASR