Baránik: Zotrvávanie Jankovskej vo funkciách vyvoláva obavy
23 | 08 | 2019 I TASR

Podozrenia na prepojenie štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Moniky Jankovskej s organizovaným zločinom sú príliš silné na jej zotrvanie vo funkciách. Tvrdí to poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS). Zotrvanie Jankovskej vo funkciách štátnej tajomníčky, sudkyne a poslankyne parlamentu je podľa strany SaS nesúladné s fungovaním demokratického štátu.


"Jankovská bola napriek jej 'harabinovskej' kariére navrhnutá predsedníčkou Súdnej rady SR Lenkou Praženkovou ako kandidátka na sudkyňu Ústavného súdu SR," povedal Baránik s tým, že sa tiež potvrdzujú podozrenia plynúce z prepojení na zmenkový biznis Mariana K. na Okresnom súde Bratislava 5 a Krajskom súde v Bratislave. Na tento súd bola podľa Baránika Jankovská ako sudkyňa nedávno preložená.
Jej zotrvanie vo funkciách podľa poslanca vyvoláva obavy o vplyve organizovaného zločinu na súdny manažment, ministerstvo spravodlivosti a vládu.

Bývalá štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Mária Kolíková si tiež myslí, že Jankovská by mala zo svojej funkcie odísť. "Po zverejnených informáciách o policajnom zadržaní mobilu Moniky Jankovskej, a obsahu správ Mariana K. je nepochybné, že by sa mala vzdať funkcie štátnej tajomníčky a bojovať o očistu svojho mena mimo výkonu verejnej funkcie. A je to dôležité aj pre navrátenie dôvery v justíciu," uviedla Kolíková, ktorá je dnes predstaviteľkou vznikajúcej strany Za ľudí.

Polícia vykonala vo štvrtok (22. 8.) zaisťovacie úkony v trestnej veci týkajúcej sa korupčnej trestnej činnosti a zneužívania právomoci verejného činiteľa. Národná kriminálna agentúra (NAKA) zasahovala v súvislosti so zaistenými správami, ktoré nešpecifikovala. Jankovská polícii odovzdala mobilný telefón, zaisťovacie úkony sa mali týkať aj sudcov okresných a krajských súdov.