Alena Zsuzsová mohla naozaj spolupracovať s kriminálnym spravodajstvom. Overiť sa to však nedá
23 | 08 | 2019 I Peter Bachan

15.8.2019 Hlavný denník upozornil na zistenia Radovana Bránika, ktoré súvisia aj s vyšetrovaním vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Táto stopa nás najnovšie priviedla k novým, konkrétnym prepojeniam na istý štátny útvar.


Bránik vtedy upozornil na to, že Zsuzsová a spol. mohli pracovať pre SIS. Čítajte viac:

PRACOVALA ZSUZSOVÁ PRE SIS? Nové informácie naznačujú aj túto možnosť
Radovan Bránik informuje na svojom webe o tom, že vďaka vzneseniu obvinenia Alene Zsuzsovej a spol. sa odhalila možnosť, že mohli pracovať pre štát. Čítať ďalej
15 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Zhrňme si doterajšie informácie - vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) mal na základe vykonaných úkonov vzniesť Zsuzsovej a spol. obvinenie z objednávky a prípravy úkladných vrážd dvoch prokurátorov Žilinku a Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica.

Keďže obvinenie vzniesol vyšetrovateľ ÚIS, a nie štandardný vyšetrovateľ, sú len dve možnosti - buď vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vzniesol obvinenie osobám, ktoré nespadajú do jeho právomoci a teda postupoval nezákonne, alebo vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby vzniesol obvinenie osobám, ktoré spadajú do jeho právomoci a teda postupoval zákonne.

Ak boli obvinení zákonne, tak v tom prípade ide o osoby, ktoré patria najskôr ku Kriminálnemu spravodajstvu, ktoré pri svojej práci využíva aj agentov z kriminálneho prostredia.

AKTUALIZOVANÉ: Zsuzsová a spol. plánovali vraždy Lipšica a prokurátorov. Obvinené sú aj ďalšie dve osoby
Polícia vzniesla ďalšie obvinenie Alene Zs., Tomášovi Sz. a Zoltánovi A., ktorí sú obvinení aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka. Čítať ďalej
26 | 07 | 2019 | Peter Bachan, TASR


"Odbor špecializovaných služieb podlieha len prvému policajnému viceprezidentovi. Odbor špecializovaných služieb polície disponuje sieťou agentov mimo príslušníkov zboru. Mnohí z nich pochádzajú logicky z kriminálneho prostredia a s očakávaním výmeny informácií za istú toleranciu polície," píše o tomto odbore agentúra SITA.

Odbor špecializovaných služieb bol v roku 2013 premenovaný, predtým sa nazýval Odbor zvláštnych operatívnych činností. V rokoch 2012-2016 bol riaditeľom tohto odboru bývalý prvý policajný viceprezident Jaroslav Malík, ktorý pôsobil v odbore už od roku 2000. Po vražde Jána Kuciaka odstúpil z funkcie viceprezidenta a stal sa policajným pridelencom v Belehrade v Srbsku.

Malík si 31.7.2019 podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru v štátnej službe príslušníka Policajného zboru, končí k 30. septembru. Málik sa dovtedy nechce k okolnostiam svojho odchodu z radov polície vyjadrovať, a dodal, že je pripravený vysvetliť podrobnosti neskôr.

Byť policajným pridelencom na slovenskej ambasáde nie je nejaká náročná a vyčerpávajúca funkcia. Prečo teda ukončuje služobný pomer?

V prípade bezpečnostnej previerky J. Málika sa začalo trestné stíhanie
V prípade bezpečnostnej previerky bývalého policajného viceprezidenta Jaroslava Málika sa začalo trestné stíhanie. TASR to povedali z tlačového odboru Ministerstva vnútra (MV) SR. Čítať ďalej
22 | 04 | 2019 | tasr


Málik sa zrejme musel naoko vzdať lukratívnej pozície na ktorej teraz pôsobí preto, že má zatiaľ nešpecifikovaný súvis s vyšetrovaním okolo Zsuzsovej a spol. Pripomíname, že Málik bol riaditeľom Odboru špecializovaných služieb, s ktorým, ako naznačujú doterajšie informácie, mali obvinení čo dočinenia.

Samozrejme, nie je možné, aby verejnosť vedela o týchto prepojeniach, resp. aby o tom informovala polícia - príslušnosť ku Kriminálnemu spravodajstvu je klasifikovaná ako utajovaná skutočnosť. Treba si teda počkať, či po tom, ako Málik ukončí služobný pomer, prezradí viac.

Na to, že pre vyššie uvádzaný odbor pracujú aj členovia podsvetia, upozornila pred niekoľkými rokmi kauza bytovej mafie. Vtedy hlavný obžalovaný Jozef Drag tvrdil, že pre políciu bežne pracujú aj ľudia pohybujúci sa v podsvetí či páchajúci trestnú činnosť.

Pellegriniho odchod zo Smeru je na spadnutie. Jeho "súboj o moc" s Ficom je len divadlom pre verejnosť
Po prehratých voľbách do Európskeho parlamentu to vyzeralo v strane Smer na vnútrostranícku vzburu, do ktorej sa zapojí aj premiér Peter Pellegrini. Čas ukázal, akú taktiku zvolil - takmer chladnokrvný kalkul, ktorý sa teraz blíži do... Čítať ďalej
23 | 08 | 2019 | Peter Bachan