VEREŠOVÁ: Náboženská sloboda je porušovaná bezprecedentným spôsobom
22 | 08 | 2019 I Peter Králik/SITA
Náboženská sloboda je v dnešnej dobe obmedzovaná a porušovaná bezprecedentným spôsobom. Pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa spomienky na prenasledovaných pre vieru alebo náboženstvo to vo svojom vyhlásení konštatuje nezaradená poslankyňa Národnej rady SR Anna Verešová. V tejto súvislosti uvádza napríklad prípad kresťanov v Iraku a Sýrii, ktorí čelili v ostatných rokoch genocíde zo strany Islamského štátu. „Stovky kresťanov zahynuli aj pri bombových útokoch na Srí Lanke priamo na Veľkonočnú nedeľu tento rok v apríli," povedala Verešová s tým, že dokumentov, ktoré zhoršujúci sa stav náboženskej slobody vo svete konštatujú, stále pribúda. „Rovnako pribúdajú štáty, ktoré sa spájajú za cieľom ochrany a podpory náboženskej slobody. Veľmi sa teším zvlášť z najnovšej iniciatívy Spojených štátov. Minister zahraničných vecí Mike Pompeo začiatkom júla 2019 ohlásil vytvorenie Medzinárodnej aliancie pre náboženskú slobodu," uviedla Verešová.

Časté správy o prenasledovaní veriacich rôznych náboženstiev z Blízkeho Východu, Srí Lanky či Číny sa podľa poslankyne dotýkajú ľudí po celom svete. „Kruté prenasledovanie pre vieru z čias komunistického režimu máme na Slovensku všetci v živej pamäti," povedala s tým, že je na čase, aby sa aj Slovensko vo výraznejšej miere pridalo do aktivít na ochranu náboženskej slobody vo svete. Parlament by sa podľa Verešovej v tejto súvislosti mal v septembri zaoberať Uznesením o ochrane slobody náboženstva alebo viery a pomoci prenasledovaným kresťanom a iným náboženským komunitám vo svete. Dokument sa podľa poslankyne teší podpore naprieč politickým spektrom a preto verí, že bude prijatý silnou väčšinou.

Organizácia spojených národov v júni 2019 prijala rezolúciu, ktorá ustanovuje práve 22. august za Medzinárodný deň spomienky na prenasledovaných pre vieru alebo náboženstvo. Iniciatívu Poľska vtedy podporila aj slovenská diplomacia.