Trump vyzval aj ďalšie krajiny, aby sa zapojili do boja proti džihádistom
22 | 08 | 2019 I TASR

Americký prezident Donald Trump v stredu uviedol, že do boja s islamistickými extrémistami sa budú musieť zapojiť aj ďalšie krajiny. Zároveň varoval Európanov, aby repatriovali vlastných občanov zajatých za boj v radoch džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), inak ich bude musieť prepustiť a vrátiť do ich vlastí. Píše o tom agentúra AFP.


Na otázku novinárov, či sa obáva opätovného posilnenia pozície IS v Iraku, Trump odpovedal, že sily, ktoré bojovali pod vedením USA, samozvaný kalifát IS zlikvidovali. "V určitom okamihu budú musieť viesť svoje boje aj Rusko, Afganistan, Irán, Irak a Turecko," povedal.

"Kalifát bol na 100 percent porazený. Urobil som to v rekordnom čase. Ale v určitom okamihu budú musieť všetky tieto krajiny, v ktorých sú militanti IS... proti nim bojovať. Pretože, chceme tam zostať ďalších 19 rokov? To si nemyslím," uviedol šéf Bieleho domu.

Trump ďalej dodal, že krajiny prvej línie - India a Pakistan - podľa neho robia málo v boji proti džihádistickým skupinám.

Trumpova administratíva znížila vojenskú prítomnosť USA v Sýrii a Iraku a momentálne rokuje s povstalcami Talibanu o stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu.

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo v utorok uviedol, že IS napriek porážke kalifátu zostáva aj naďalej hrozbou v Sýrii a v Iraku. Zo správy, ktorú na začiatku augusta vydal úrad generálneho inšpektora amerického ministerstva obrany, vyplýva, že IS sa v Sýrii transformoval z "entity s územnou kontrolou na partizánske hnutie" a zároveň posilnil svoje spôsobilosti v susednom Iraku.

Trump medzitým zaútočil na Francúzsko a Nemecko, že nevzali naspäť svojich občanov, ktorí bojovali za Islamský štát a teraz sú v Sýrii zadržiavaní v táboroch.

"Momentálne zadržiavame tisíce bojovníkov IS a Európa ich musí prijať. Ak ich Európa nevezme, nebudem mať inú možnosť, ako ich poslať do krajín, z ktorých prišli, teda do Nemecka, Francúzska a ďalších štátov," dodal.

Marek Molnár: Trump chce aby sa Rusko pripojilo späť k skupine G7
Donald Trump v utorok prehlásil, že podporuje myšlienku, aby sa Rusko stalo opäť súčasťou skupiny G7. Ďalej označil bývalého prezidenta Baracka Obamu, že vytlačil Rusko, pretože sa mu nepáčilo, že ho prezident Vladimir Putin „prekabátil“. Informuje... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | Marek Molnár