Macron utlmil nádeje na vyriešenie sporu okolo írskej poistky
22 | 08 | 2019 I SITA

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa vo štvrtok stretne s britským premiérom Borisom Johnsonom. Niekoľko hodín predtým bagatelizoval možnosť vyriešenia problému írskej poistky, ktorý načrtla v stredu nemecká kancelárka Angela Merkelová.


Tá počas stredajšej schôdzky s Johnsonom v Berlíne naznačila, že do brexitu plánovaného 31. októbra by sa dalo nájsť riešenie týkajúce sa spornej írskej hranice, ak na ňom všetky strany tvrdo zapracujú. "Môžeme byť schopní ho nájsť počas nasledujúcich 30 dní, prečo nie," skonštatovala Merkelová. Johnson povedal, že je "viac než spokojný" s týmto "horúcim časovým plánom". Neskôr v stredu sa však Macron vyjadril, že otvorenie rokovaní o tejto téme "nie je možné".

Británia a zvyšná európska dvadsaťsedmička sa sporia o klauzulu v dohode o brexite, ktorá sa týka írskej poistky.

Tá má zabrániť návratu tvrdých hraníc a hraničných kontrol medzi Írskom a Severným Írskom. Johnson žiada jej zrušenie, zatiaľ čo Brusel ju považuje za nevyhnutný nástroj na zachovanie integrity jednotného európskeho trhu.

Predseda novozélandského parlamentu viedol zasadnutie s bábätkom na rukách (VIDEO)
Predseda novozélandského parlamentu Trevor Mallard viedol v stredu zasadnutie zákonodarného zboru aj so šesťtýždňovým bábätkom na rukách. S odvolaním sa na správy tamojších médií o tom píše vo štvrtok agentúra DPA. Čítať ďalej
22 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR