Rozpočtový deficit USA v roku 2020 prekoná 1 bilión USD
21 | 08 | 2019 I TASR

Rozpočtový schodok USA v roku 2020 prekoná 1 bilión USD (900 miliárd eur), predpokladá rozpočtový výbor Kongresu (CBO). Stane sa tak o 2 roky skôr, než sa pôvodne očakávalo.


Deficit sa prehlbuje rýchlejšie v porovnaní s predchádzajúcimi prognózami. Dôvodom je nová legislatíva, ktorá zvýšila výdavky. Jej vplyv mierne utlmuje pokles úrokových sadzieb.

To bude prvýkrát, čo sa rozpočtový deficit dostane nad hranicu 1 bilióna USD od roku 2012, keď sa ekonomika spamätávala z finančnej krízy.

Rastúci dlh môže spôsobiť problémy ekonomike USA, ktorá aktuálne zaznamenáva najdlhšie obdobie expanzie. Medzi ďalšie negatívne faktory patria obchodná vojna s Čínou či spomaľovanie globálneho rastu.

Federálny deficit by mal vo fiškálnom roku 2020 stúpnuť na 1,01 bilióna USD. V tomto roku sa očakáva schodok na úrovni 960 miliárd USD. V pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) by mal schodok stúpnuť na 4,6 % HDP zo 4,5 % HDP.

"Fiškálne vyhliadky sú znepokojujúce, uviedol šéf CBO Phillip Swagel. "Federálny dlh, ktorý je už teraz z hľadiska historických štandardov vysoký, má neudržateľné smerovanie." Dodal, že po roku 2029 bude rásť ešte viac z dôvodu starnutia populácie, zvýšenia výdavkov na zdravotnú starostlivosť a nárastu úrokových sadzieb.

Merkelová sa pýtala Čaputovej na vyšetrovanie Kuciakovej vraždy
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu v Berlíne stretla s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Okrem situácie na slovenskej politickej scéne sa Merkelová zaujímala aj o vyšetrovanie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR