Gál: Nominácia sudcu do Luxemburgu sa za tejto vlády nevyrieši
21 | 08 | 2019 I TASR

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) si myslí, že za tejto vlády sa nedorieši nominácia slovenského kandidáta na sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ).


„Keďže sme toľkokrát neuspeli a po tých posledných dvoch pokusoch nám nie je vôbec jasné, čo bolo kameňom úrazu,“ uviedol Gál ako dôvod svojich pochybností týkajúcich sa nominácie prípadného úspešného kandidáta. Podľa neho môže síce vláda stiahnuť Michala Kučeru, ktorý bol kandidátom na tento post, avšak opätovná nominácia iného kandidáta nie je garanciou jeho úspechu.

Rozhodovanie o výbere Michala Kučeru na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ nebolo podľa Gála transparentné. Má pochybnosti o tom, či Slovensko nie je v tejto záležitosti diskriminované. Kučera bol štvrtým slovenským kandidátom, ktorého poradný výbor Rady EÚ odmietol.

Miesto dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ malo Slovensko obsadiť už v septembri 2016. Kučera bol v poradí štvrtým kandidátom. V Bruseli jeho kandidatúru neodsúhlasil poradný výbor Rady EÚ. Rovnaký scenár postihol aj Kučerových predchodcov Máriu Patakyovú, Radoslava Procházku a Ivana Rumanu.

"Musíme vyjadriť úctu a vďaku všetkým,ktorí riskovali a obetovali životy", vyhlásil Danko
V deň výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa treba vyjadriť úctu a poďakovanie všetkým, ktorí riskovali a obetovali životy, aby sa vzopreli. Uviedol to predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) v súvislosti s... Čítať ďalej
21 | 08 | 2019 | TASR