Sviatok sv. Štefana v Maďarsku vyvrcholil ohňostrojom s 26.000 vizuálnymi efektmi (VIDEO)
20 | 08 | 2019 I Marek Molnár / TASR

Tradičný ohňostroj na Dunaji v Budapešti, ktorým v utorok večer vyvrcholili oslavy maďarského štátneho sviatku zakladateľa štátu, prvého uhorského kráľa sv. Štefana, obsahoval rekordných 26.000 vizuálnych efektov.


Podľa spravodajského servera Origo.hu museli experti prepojiť 6500 pyrotechnických prvkov s káblami v celkovej dĺžke 55 kilometrov. Rakety ohňostroja, ktorý tento rok presunuli južnejšie na úsek medzi Reťazový most a Alžbetin most, odpaľovali zo štyroch pontónov na Dunaji, z nábrežia a aj z Reťazového mosta pomocou špeciálneho softvéru, ktorý bol zladený s hudobným sprievodom.

Pyrotechnickú šou trvajúcu pol hodiny sledovali státisíce ľudí na oboch brehoch rieky.

V hlavnom meste boli pripravené desiatky záchranárskych jednotiek a zvýšenú pohotovosť mali aj hasiči. Oslavy štátneho sviatku prebehli bez incidentov.

Ohňostroje zorganizovali samosprávy viacerých maďarských miest a obcí s výnimkou Tárnoku v Peštianskej župe. Tam obyvatelia odhlasovali, že chcú, aby verejné peniaze boli využité na "rozumnejšie" ciele, napríklad na ihrisko pre deti.

Prvý ohňostroj usporiadali v Budapešti na výročie založenia štátu v roku 1927 a odvtedy je každoročne hlavnou atrakciou štátneho sviatku Maďarov. Výnimkou bolo desať rokov nasledujúcich po revolúcii v roku 1956.



Zrážka trajektu s jachtou pri Sicílii si vyžiadala päť zranených
Päť zranených si vyžiadala utorková zrážka trajektu plného turistov s jachtou v oblasti talianskych Liparských ostrovov severne od Sicílie. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | TASR