Rusko odsúdilo americký raketový test ako "eskaláciu vojenského napätia"
20 | 08 | 2019 I TASR

Moskva v utorok vyhlásila, že Spojené štáty stupňujú vojenské napätie. Konštatovala to po tom, ako USA uskutočnili skúšku rakety stredného doletu, uviedla agentúra AFP.


"Je to všetko poľutovaniahodné. USA zjavne smerujú k eskalácii vojenského napätia. Na provokácie nereagujeme," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Podľa neho sa Rusko nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení a Moskva nemá v úmysle rozmiestniť rakety, ak tak ako prvé neurobia Spojené štáty.

Test rakety stredného doletu oznámilo americké ministerstvo obrany v pondelok. Uskutočnil sa len niekoľko týždňov po tom, ako Spojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú uzavreli so Sovietskym zväzom v roku 1987, teda v období studenej vojny.

"Skúšobná raketa bola vypustená z mobilného pozemného odpaľovacieho zariadenia a po vyše 500 kilometroch letu presne zasiahla svoj cieľ," uviedol vo vyhlásení rezort obrany. Dodal, že "zhromaždené údaje a skúsenosti z tejto skúšky" budú preň informáciou o budúcich možnostiach vývoja rakiet stredného doletu.

Spojené štáty od INF oficiálne odstúpili 2. augusta.

Zmluva INF zakazovala Spojeným štátom a Rusku okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 - 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny. Rusko i Spojené štáty plnenie INF už skôr v tomto roku pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Trump telefonoval s pakistanským premiérom o napätí s Indiou
Americký prezident Donald Trump sa zhováral s pakistanským premiérom Imranom Chánom o napätej situácii medzi Pakistanom a Indiou. Politici spolu telefonicky diskutovali o potrebe znížiť toto napätie a zmierniť rétoriku s Naí Dillí, uviedol hovorca... Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | SITA