Arpád Németh: Kto pôjde sedieť s Kočnerom?
20 | 08 | 2019 I Arpád Németh

Výzva, aby sa členovia Kočnerovho stádečka z radov verejných činiteľov prišli prihlásiť prokurátorom a vysvetlili svoju činnosť, je efektným ťahom. Odhadovať, koľkí verejní činitelia naklušú a začnú na seba bonzovať, je ale ťažko odhadnuteľné. Začať rozprávať v tejto fáze môže byť dvojsečná zbraň. Mohli by sa totiž priznať aj k niečomu, o čom v komunikácii nie je záznam. Vyhlásenie, že Kočnerova komunikácia cez aplikáciu Threema bola získaná zákonným spôsobom a je dôvodom na začatie trestných konaní, však dáva nôž pod krk zrejme dosť širokej škále jeho dobrovoľných či nedobrovoľných služobníkov.


„V dohľadnom čase sa dozviete, kto sa pravdepodobne dopúšťal trestnej činnosti, sú tam veľmi závažné a dôležité osoby, ktoré komunikovali s Marianom K. Dôležitý je obsah a najmä nasledujúca činnosť. Hovorím o predstaviteľoch justičných, štátnych orgánov, pôsobiacich na rôznych úrovniach štátu,“oznámil pomocný prokurátor.


To, že sa trestnej činnosti zrejme dopúšťali predstavitelia justičných aj štátnych orgánov s prihliadnutím na fakt, že čulú komunikáciu s Kočnerom udržiavali aj politici, svedčí o úplnej demontáži princípov demokracie. Ak vychádzame z toho, že Ústava Slovenskej republiky prevzala koncepciu klasického rozdelenia moci na moc zákonodarnú, výkonnú a súdnu, tak je možné konštatovať, že Kočnerove kontakty metastázovali do všetkých troch zložiek a ochromili fungovanie štátu vo veľkom rozsahu. Keby spoluvinníci jeho podvodov o sebe vedeli a konali v súlade, dalo by sa to dokonca kvalifikovať ako fungovanie zločineckej skupiny.


Dôležité však bude, koľko potrvá ten „dohľadný čas“ a či sa prípadných obvinení dočkáme ešte pred voľbami. Za zmienku pritom stojí, že aj aktuálna kauza o konaní Najvyššieho súdu pri rozhodovaní o (ne)rozpustení ĽSNS odišla do stratena ihneď, ako sa objavila. Jeho predsedníčka Daniela Švecová totiž nemá podľa vlastných slov dôvod na dodatočné preverovanie údajných informácií o tom, že toto rozhodnutie mohlo byť ovplyvňované. Ak teda informácia z Kočnerovej komunikácie nedáva dôvod konať šéfke Najvyššieho súdu, budú tieto informácie stačiť iným sudcom?? Môže sa Švecová potom čudovať, že súdom podľa aktuálneho prieskumu nedôveruje väčšina ľudí.


Volanie po vyvodení trestnej zodpovednosti je síce prirodzené, vzhľadom na potrebu prípravy dôkazov a kvalifikovane vypracovaných obvinení, ako aj vzhľadom na dĺžku súdnych konaní, však právoplatne odsúdený nebude v krátkom čase nikto. Veľkú nádej nám nedáva ani pohľad do minulosti. Z najvyšších predstaviteľov boli odsúdení za kauzu nástenkový tender iba ministri Janušek a Štefanov. Vyšetrovateľ Gorily Lukáš Kyselica odchádza do civilu. Veľké zvieratá z čias Mečiarovej éry dodnes ovplyvňujú biznis aj politiku a sám Mečiar ohlásil návrat na scénu.


Ostáva preto veriť, že k zatiaľ hŕstke odvážnych vyšetrovateľov, prokurátorov a sudcov sa pridajú aj ďalší a ruka spravodlivosti nakoniec prefacká väčšinu tých, čo si to zaslúžia.