Americký raketový test povedie k novým "pretekom v zbrojení", varuje Čína
20 | 08 | 2019 I TASR

Čína v utorok varovala, že americký test rakety stredného doletu povedie k novým "pretekom v zbrojení". Informovala o tom agentúra AFP.


"Tento krok Spojených štátov spustí nové kolo pretekov v zbrojení vedúce k eskalácii vojenskej konfrontácie, ktorá bude mať vážny negatívny vplyv na medzinárodnú a regionálnu bezpečnostnú situáciu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Podľa neho by USA mali upustiť od "mentality studenej vojny" a mali by robiť viac na prospech "medzinárodného a regionálneho mieru a pokoja".

Aj Moskva v utorok vyhlásila, že Spojené štáty stupňujú vojenské napätie. "Je to všetko poľutovaniahodné. USA zjavne smerujú k eskalácii vojenského napätia. Na provokácie nereagujeme," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Podľa neho sa Rusko nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení a Moskva nemá v úmysle rozmiestniť nové rakety, ak tak ako prvé niekde vo svete neurobia Spojené štáty.

Test rakety stredného doletu oznámilo americké ministerstvo obrany v pondelok. Uskutočnil sa len niekoľko týždňov po tom, ako Spojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú uzavreli so Sovietskym zväzom v roku 1987, teda v období studenej vojny.

"Skúšobná raketa bola vypustená z mobilného pozemného odpaľovacieho zariadenia a po vyše 500 kilometroch letu presne zasiahla svoj cieľ," uviedol vo vyhlásení rezort obrany. Dodal, že "zhromaždené údaje a skúsenosti z tejto skúšky" budú preň informáciou o budúcich možnostiach vývoja rakiet stredného doletu. Raketu odpálili z ostrova San Nicolas pri pobreží Kalifornie.

Spojené štáty od INF oficiálne odstúpili 2. augusta.

Zmluva INF zakazovala Spojeným štátom a Rusku okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny. Rusko i Spojené štáty plnenie INF už skôr v tomto roku pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

TRAGÉDIA: Havária autobusu v Laose si vyžiadala životy 13 turistov z Číny (VIDEO)
Najmenej 13 ľudí prišlo o život v Laose pri havárii autobusu vezúceho turistov z Číny. S odvolaním sa na čínske veľvyslanectvo vo Vientiane o tom v utorok informovala agentúra AP. Čítať ďalej
20 | 08 | 2019 | Marek Molnár / TASR