Väčšina Nemcov sa nebude cítiť v nebezpečí, ak americké jednotky odídu z krajiny
19 | 08 | 2019 I Imrich Kovačič

Tri štvrtiny Nemcov si myslia, že odchod amerických jednotiek z Nemecka, nepredstavuje pre ich krajinu bezpečnostné riziko, ale mnohí z nich veria, že ich vlastná armáda nie je príliš bojaschopná. Vyplýva to zverejneného prieskumu agentúry Emnid pre časopis Bild, ktorý mapoval správanie obyvateľstva po tom, ako Washington vyhlásil, že uvažuje premiestniť svoje základne aj s vojakmi do Poľska.





74 percent opýtaných ľudí verí, že sa nebudú cítiť menej bezpeční, ak by sa americké jednotky stiahli z Nemecka, oproti 18 percentám, ktoré uviedli, že americká vojenská prítomnosť posilňuje ich pocit bezpečia.

Dvaja americkí veľvyslanci, Georgette Mosbacher vo Varšave a Richard Grenell v Berlíne, už skôr naznačili, že Washington uvažuje premiestniť americké vojenské sily do susedného Poľska, pretože je podráždený z nízkych výdavkov Nemecka na obranu.

Zatiaľ čo Berlín odmieta vyčleniť výdavky vo výške 2 percent HDP na svoju obranu, Poľsko v tomto smere ide američanom po ruke, čo z neho robí ideálnu krajinu na umiestnenie amerického vojenského kontingentu. Táto téma spustila veľkú verejnú diskusiu a rôzne reakcie nemeckých politikov. Dietmar Bartsch z opozičnej ľavicovej strany navrhol, že „ak Američania odsunú vojakov, budú musieť so sebou zobrať aj svoje jadrové zbrane.“

Odhliadnuc od témy stiahnutia amerických vojsk sa podľa prieskumu organizácie Emnid zistilo, že 62 percent respondentov neverí, že by nemecké ozbrojené sily boli schopné brániť svoju krajinu.

Toto zistenie môže byť pre Bundeswehr dosť nepríjemné, keďže nemcký obranný sektor je už dlhodobo zdrojom nie príliš pozotívnych správ. Ťažká obranná technika sa často kazí, lietadlá sú pravidelne neschopné lietať alebo odhalenie , že nemeckí vojaci nie sú spôsobilí na vojenskú službu a je medzi nimi množstvo takých, ktorí majú extrémistické názory.