Na dane a poplatky sme na Slovensku vlani odpracovali takmer 230 dní z roka
19 | 08 | 2019 I SITA

Priemerný zamestnanec na Slovensku potreboval vlani na zaplatenie všetkých daní odpracovať viac ako 228 dní. Vypočítal to Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika v spolupráci s Európskym investičným centrom, podľa ktorého celkové daňové bremeno vo vzťahu k priemernej hrubej odmene patriacej zamestnancovi minulom roku dosiahlo 62,5 %.


"Deň daňového odbremenenia na Slovensku preto v tomto roku pripadol rovnako ako v minulom roku na 19. augusta, čo je o deväť dní neskôr ako v roku 2015," informoval Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika. Výsledky prepočtov pritom podľa neho poskytujú ľuďom orientačný pohľad, koľko ich približne stojí správa, prevádzka a ingerencia verejného sektora a o akej časti ich zárobkov za nich rozhoduje štát, resp. verejná moc.

Podľa prepočtov pritom zamestnanec s priemernou hrubou mzdou 1 013 eur na mesiac a s celkovými mzdovými nákladmi vo výške necelých 1 411 eur v minulom roku znášal bremeno všetkých daní v ekonomickom chápaní, teda akýchkoľvek administratívne vynútených platieb, vo výške takmer 882 eur na mesiac.

Súd navrhol ministrovi Gálovi, aby sa kauza Volodymyra odovzdala na Ukrajinu
Dlhoročná súdna kauza piatich vrážd, z ktorých je obžalovaný bos ukrajinsko-slovenského gangu Volodymyr Y. a jeho spoločníci, by sa mala presunúť na Ukrajinu. Ministrovi spravodlivosti Gáborovi Gálovi (Most-Híd) to navrhuje bratislavský krajský súd... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | TASR


"Takmer o dvoch tretinách jeho celkovej odmeny tak za neho rozhodujú zástupcovia verejnej moci. Zodpovedá to aj podielu z potenciálneho celkového množstva tovarov a služieb, ktoré si kvôli daniam nemohol dovoliť," uviedol inštitút.

Dodal, že len zostatok peňazí v sume 529 eur, resp. 37,5 % mzdových nákladov, predstavuje reálnu nezdanenú hodnotu tovarov a služieb, ktoré zamestnanec mohol za mesiac nakúpiť z celkovej odmeny vo výške 1 411 eur v roku 2018.

Z tejto jeho celkovej odmeny mu v roku 2018 odkrojili najskôr príjmové dane vrátane sociálnych a zdravotných odvodov 44,7 %, následne majetkové dane takmer 2 % a nakoniec v podobe vyšších cien tovarov a služieb dane zo spotreby 14,9 % a z podnikania približne 1 %.

Takéto daňové bremeno pritom podľa Konzervatívneho inštitútu M. R. Štefánika výrazne podkopáva prosperitu a slobodu ľudí a celkovo má pre nich a ekonomiku značné negatívne dôsledky. Na jeho ďalšie zvýšenie v roku 2019 pôsobia vládou presadené návrhy ako daň z neživotného poistenia, rekreačné poukazy a dočasný osobitný odvod obchodných reťazcov.

"Je preto podľa nás najvyšší čas na udržateľné zastavenie rastu a znižovanie daňového bremena ľudí, rozsahu štátu a jeho vplyvu na ich životy," konštatoval inštitút.

ZA ĽUDÍ: ĽSNS je životná poistka súčasnej vlády
Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) nie je opozícia voči súčasnej vláde, ale jej životná poistka. Myslí si to predstaviteľka vznikajúcej strany Za ľudí Veronika Remišová. „Vyhováranie sa politikov z kontaktov s Marianom Kočnerom sa stalo národným... Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | SITA