AKTUALIZOVANÉ: Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka sa blíži ku koncu. Prokurátori naznačujú divokú jeseň
19 | 08 | 2019 I Peter Bachan, SITA, TASR

O tom, že prípade vraždy novinára Jána Kuciaka chce prokuratúra podať obžaloby na jeseň, informovali v pondelok na tlačovom brífingu dozorujúci prokurátori Úradu Špeciálnej prokuratúry.


Vyšetrovateľ bude v septembri informovať procesné strany o výsledkoch vyšetrovania a pokiaľ nepríde k výraznému zlomu v celom prípade, bude skupina okolo obvinenej Aleny Zsuzsovej obžalovaná.

KOČNEROV SVET SA ROZPADÁ? Novinárov chytil do emotívnej pasce, ktorá môže byť súčasťou jeho plánu
Podľa niektorých ohlasov padli novinári zverejnením Kočnerovej komunikácie na jeho úroveň, keďže on im urobil ešte v roku 2016 to isté. Je to ale naozaj tak? Čítať ďalej
19 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Prokurátori tvrdia, že stále majú pochybnosti v tom, kto stlačil spúšť a vykonal vraždu. Zatiaľ pracujú s verziou, že vraždil Miroslav Marček. V prípade je tiež obvinený jeho bratranec Tomáš Szabó a Zoltán Andruskó, ktorý podľa už od začiatku spolupracuje s políciou.

V prípade objednávky vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho a advokáta Daniela Lipšica Kočner ešte obvinený nie je.

„Zatiaľ nemáme také dôkazy, ktoré by nás jednoznačne presvedčili o tom, že tento človek si tie vraždy skutočne objednal,“ odpovedal prokurátor ÚŠP na otázku, či je za objednávateľa vraždy prokurátorov a Lipšica považovaný Kočner. Zdôraznil však, že aj v prípade vraždy Kuciaka boli najskôr obvinení vykonávatelia.

Čo sa týka prípravy vraždy prokurátora Šufliarskeho, nechcel prokurátor motív komentovať. Podľa neho ich mohlo byť viacero, tak ako pri Lipšicovi. Šufliarskemu išlo doslova o krk - jeho odstráneniu zabránilo len včasné zadržanie páchateľov v súvislosti s vraždou Kuciaka.

Na otázku, aký bol motív na objednávku vraždy prokurátora Maroša Žilinku, uviedli prokurátori, že riešil veci, „ktoré sú priamo spojené s osobou Mariana K.“.

Rodičia prokurátora Šufliarskeho reagujú na kritiku Zlatice Kušnírovej: Náš syn je čestný človek!
Rodičia bývalého námestníka generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho v medializovanom liste adresovanom Zlatici Kušnírovej tvrdia, že ich syn je čestný človek. Čítať ďalej
07 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Obvinení zatiaľ nie sú stíhaní ako zločinecká skupina, keďže podľa výsledkov vyšetrovania nemali také väzby a spôsob fungovania, ako to definuje zákon.

Prokurátori sa vyjadrili aj k tomu, či je tento okruh obvinených už vo finálnej podobe. „Zatiaľ tie dôkazy nasvedčujú, že zostaneme v takom rozsahu ako sme. Ale jeden nikdy nevie," dodal prokurátor.

Dá sa teda domnievať, že si spravodlivosť nájde cestu aj k ďalším ľuďom, ktorí boli do tejto veci namočení, no vyšetrovatelia ešte nemajú jednoznačné dôkazy.

V tejto súvislosti sa spomína nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorého komunikácia s Kočnerom cez aplikáciu Treema bola nedávno stredobodom mediálnej pozornosti. Čítajte viac:

"Všetci skončíme v base," napísal Kočner Bödörovi po vražde. Komunikácia odhaľuje "Kočnerov svet"
Denník N píše o tom, ako úradný záznam komunikácie Kočnera s Norbertom Bödörom odhaľuje Bödörove "schopnosti" zabezpečiť výsledok v trestných veciach aj podporu Smeru. Čítať ďalej
01 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Ako ukázalo vyšetrovanie, Kočnerovi v jeho trestnej činnosti pomáhali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. Prokurátori týchto predstaviteľov vyzvali priamo na tlačovke, aby prišli vysvetliť niektoré komunikácie, ktoré boli zdokumentované v rámci vyšetrovania.

Ako sami povedali, majú k dispozícii "desiatky tisíc správ", takže je len otázkou času, kým sa dozvieme snáď všetky mená. Za tieto správy môžu "vďačiť" Petrovi Tóthovi, ktorý priniesol Kočnerov telefón na políciu. Pripomíname, že Tóth začal spolupracovať až po zadržaní Aleny Zsuzsovej ako utajený svedok.

ŠPEHOVAL AJ SULÍKA: Kočner mu na oslavu 50. narodenín poslal namiesto darčeku Petra Tótha
Aktuality.sk píšu o tom, ako správy medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema potvrdzujú výpoveď jeho niekdajšieho spoločníka Petra Tótha, že na pokyn Mariana Kočnera sledoval predsedu SaS Richarda Sulíka. Čítať ďalej
18 | 08 | 2019 | Peter Bachan


Prokurátori sa vyjadrili aj k údajnému zrušeniu príkazu na zadržanie Norberta Bödöra, ktoré sa malo udiať ešte na jeseň 2018.

Celá situácia bola nakoniec úplne naopak - prokurátori mali dostať informáciu, že Bödör má informácie o úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť. Práve úniky informácií boli podľa prokurátorov dôvodom, prečo sa v januári 2019 zmenšil počet príslušníkov vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá vraždou Jána Kuciaka.